Deser pełen zdrowia

Odrobina przyjemności dla podniebienia? Czemu nie - byle zdrowo. Już od pierwszych miesięcy życia warto zadbać, aby dziecko odżywiało się prawidłowo i czerpało z jedzenia prawdziwą przyjemność.

Jak odżywiać się zdrowo? – Złota zasada: jeść produkty jak najbardziej naturalne, jak najmniej przetworzone, a jeśli kupujemy gotowe – czytać skład na etykietach - mówi Anna Załubska, dietetyk praktykująca w Niepołomicach i w Krakowie, prowadząca warsztaty dietetyczne dla dzieci i dla mam.

 

Na deser - owoce

Warto zadbać, aby posiłki były nie tylko wartościowe, ale także smaczne. W zdrowym menu jest też miejsce dla deserów, bo one wcale nie muszą być pełną cukru kaloryczną bombą. Wiele radości dla podniebienia dadzą owoce. Dla niemowląt trzeba je odpowiednio rozdrobnić i podać. Już kilkumiesięczne dziecko może cieszyć się smakiem bananów, czy jabłek, a później repertuar można rozszerzać. Alternatywą dla własnoręcznie przygotowanych owocowych deserów mogą być gotowe, hermetycznie zapakowane i dostępne na stoiskach z artykułami dla dzieci. Takie dania są produkowane z uwzględnieniem zapotrzebowania dzieci i stosownie do wieku rozdrobnione. Produkty dla niemowląt sprawdzonych firm nie zawierają cukru, mają za to niezbędną do prawidłowego rozwoju witaminę C. Ważne też, że owoce wykorzystywane przez certyfikowanych producentów pochodzą ze sprawdzonych upraw. Mamy więc pewność, że nie są zanieczyszczone nawozami. Niestety takiej pewności nie mamy, kiedy kupujemy owoce w sklepie.

 

Pouche - wygodne w każdej sytuacji

Gotowe dania owocowe dla najmłodszych smakoszy do niedawna serwowane były głównie w poręcznych słoiczkach. Teraz jest jeszcze wygodniej, bo pełne witamin przekąski można dostać także w miękkich opakowaniach, tzw. pouchach, z których danie można wyciskać - najmłodszym dzieciom na łyżeczkę. Starsze z pewnością chętnie obsłużą się same i zjedzą deser prosto z tubki, co będzie dla nich dodatkową atrakcją, a dla rodziców - wygodą. Tak zapakowane smakołyki można bez kłopotu zabrać w podróż, czy na plac zabaw. Nie trzeba się martwić o przechowywanie, bo zapakowane danie można trzymać w temperaturze pokojowej. Problemem nie będzie też z pewnością monotonia, bo w ofercie są deserki o różnych smakach - często na bazie jabłka, z dodatkiem bananów, mango, albo jagód.

- O jadłospis dziecka trzeba zadbać już od pierwszych miesięcy życia. To jasne, że przetarcie jabłka, albo dobieranie odpowiedniego gotowego produktu wymaga więcej wysiłku, niż podanie ciastka, czy lizaka, ale warto się postarać – zapewnia Anna Załubska. - Nie spodziewajmy się, że niezdrowo karmione dziecko jako dorosły będzie dbać o dietę. To my je musimy tego nauczyć. Najlepiej na własnym przykładzie, dlatego zachęcam rodziców, żeby sami sięgali po zdrowe przekąski.