fot. shutterstock/Zhukova Valentyna

Olej arganowy, złoto Maroka

Jeśli chcesz, aby twoja skóra i włosy szybko odwdzięczyły ci się pięknym i zdrowym wyglądem, używaj kosmetyków z olejem arganowym. Tekst: Inka Wrońska

Olej arganowy, stosowany w Maroku od wieków, całkiem niedawno znalazł uznanie w oczach europejskich dermatologów i kosmetologów. Ale z pewnością zostanie z nami jeszcze na długie lata, jest bowiem konglomeratem tego, czego nasza skóra i włosy potrzebują najbardziej. Bogaty w witaminy A i E, zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6 i omega-9 oraz karotenoidy. Wykazuje niezwykle korzystne działanie dla skóry, gdyż nawilżając ją, jednocześnie łagodzi stany zapalne oraz podrażnienia.

Praktycznie każdy rodzaj cery będzie wdzięczny za kosmetyki z dodatkiem oleju arganowego. 

Cera sucha: silnie ją nawilży, poprawi metabolizm komórek, wyrówna i utrzyma optymalny poziom nawilżenia. Dzięki zawartości korzystnych dla skóry nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawi, że twarz wyda się delikatniejsza w dotyku, bardziej miękka. Kosmetyki z olejem arganowym regulują pracę gruczołów łojowych - przy suchej skórze ma to fundamentalne znaczenie, ponieważ sama nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości sebum, które odpowiada także za właściwy poziom nawilżenia.

Cera młoda, trądzikowa, zanieczyszczona: wspomniana zdolność oleju arganowego do regulowania produkcji sebum jest ważna i w tym przypadku, ponieważ skóra tłusta wytwarza go za dużo, co jest przyczyną powstawania zmian trądzikowych. Stosowanie przeznaczonych dla młodej cery kosmetyków z olejem arganowym zapobiega powstawaniu wykwitów i ropnych wyprysków. Witamina E działa antyoksydacyjnie i pomaga usuwać martwe komórki naskórka, jednocześnie stymulując tworzenie się kolejnych. Dlatego stosowane w pielęgnacji młodej skóry kosmetyki z olejem arganowym pomagają spłycać potrądzikowe blizny.

Cera mieszana: z uwagi na fakt, iż olej arganowy reguluje i balansuje produkcję sebum, kosmetyki z jego dodatkiem świetnie sprawdzają się przy cerze mieszanej; można ich używać zarówno do pielęgnacji suchych, jak i tłustych partii.

Cera dojrzała: dla niej z kolei ważna będzie wysoka zawartość antyoksydantów. Kosmetyki z olejem arganowym likwidują szkody poczynione przez wolne rodniki, powstałe pod wpływem zanieczyszczonego środowiska oraz promieniowania UV. Jedna z form witaminy E, γ-Tokoferol, który występuje w oleju arganowym, oraz kwasy tłuszczowe, m.in. cenny linolowy, zwalczają wolne rodniki, poprawiają elastyczność skóry i wzmacniają ścianki komórek. 

Cera wrażliwa z problemami, ze skłonnością do alergii: uczulenie na czysty olej arganowy jest niezwykle rzadkie, dlatego też kosmetyki z tym dodatkiem spokojnie mogą stosować nawet dzieci, alergicy, osoby o skórze atopowej, skłonnej do egzem, dermatoz czy trądziku różowatego. Istotne są w tym przypadku właściwości przeciwzapalne oleju arganowego, które posiada m.in. dzięki zawartości antyoksydantów, a zwłaszcza witaminy E.

 

Wiele firm wykorzystuje olej arganowy w produktach do makijażu i pielęgnacji ciała. 

  • Make-Up

Olej arganowy nie podrażnia, nie uczula - stąd jego obecność w niektórych mascarach i eyelinerach, czyli kosmetykach do makijażu wrażliwych okolic oczu. Z kolei obecność wit. E, która chroni przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, sprawdza się w szminkach i błyszczykach, czyli kosmetykach do makijażu ust, pokrytych wyjątkowo cienką i delikatną skórą. Przy okazji olej arganowy nawilża je, pielęgnuje i sprawia, że stają się jedwabiście gładkie.

  • Demakijaż

Producenci kosmetyków wykorzystują zdolność oleju arganowego do łagodzenia podrażnień, produkując płyny micelarne do demakijażu twarzy i oczu. Z praktyki wynika też, że takie płyny doskonale radzą sobie z usuwaniem makijażu wodoodpornego.

  • Pielęgnacja ciała

Olej arganowy wygładza, nawilża i uelastycznia skórę. Stąd jego obecność w odżywczych mgiełkach olejowych, płynach do kąpieli, żelach pod prysznic, a także produktach do nawilżania ciała - zarówno bogatszych masłach, jak i leciutkich balsamach. 

  • Olej czy Olejek? 

W przypadku arganu firmy kosmetyczne używają wymiennie tych dwóch terminów. 

  • Jaka jest różnica?

Oleje pozyskiwane są z nasion, miąższu, zarodków i otrąb roślin oleistych metodą ekstrakcji na gorąco lub tłoczenia na zimno. Technicznie rzecz biorąc, z orzechów arganii żelaznej otrzymuje się olej. 

Olejki otrzymywane są z kwiatów, liści, korzeni, ziela, drewna, kory, gałęzi, nasion i owoców poprzez destylację z parą wodną lub wodą, wyciskanie/odwirowywanie (np. skórek cytrusów) lub przez suchą destylację. Krótko mówiąc: oleje to tłuszcze, olejki - ciekłe lotne substancje zapachowe używane np. w perfumiarstwie.