Fot. Małgorzata Kujda, przygotowanie Monika Szeffler, stylizacja Żaneta Hajnowska

Delikatna twardzielka w kuchni: przepisy na potrawy z dyni

Pod jej grubą skórą kryje się eksplozja smaku i koloru. Nadszedł czas na potrawy z dyni. Wytrawna zupa z dyni? A może placki z dyni na słodko? Polecamy przepisy

Potrawy z dyni, odsłona pierwsza: zupa z dyni na mleku kokosowym

1,5 kg miąższu dyni,
pokrojonego na kawałki
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
sól, pieprz
1 cebula, pokrojona w piórka
kawałek (więcej lub mniej, jak lubisz) świeżego imbiru, obranego i startego
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
1 papryczka chili, posiekana, bez pestek,
sok z cytryny lub limonki

Wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju, posól, popieprz, upiecz w temp. 200 st. C (wystarczy pół godziny).
Podsmaż w garnku na łyżce oleju cebulę i imbir, po 10 minutach wymieszaj z pastą curry.
Dorzuć upieczoną dynię, wlej mleko kokosowe i bulion. Zupę z dyni gotuj kilka minut, zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny albo limonki.
Do zupy z dyni dodaj chili i podawaj.

Potrawy z dyni, odsłona druga: placki z dyni na słodko

Fot. Małgorzata Kujda, przygotowanie Monika Szeffler, stylizacja Żaneta Hajnowska

200 g mąki
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
1 czubata łyżeczka korzennej mieszanki przypraw do szarlotki lub do piernika
11 szklanki maślanki
1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
klarowane masło lub neutralny w smaku olej do smażenia
oraz jako dodatki do placków z dyni
cukier puder, mus ze zmiksowanych świeżych owoców, lody, sos waniliowy – co lubisz

W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą i korzennymi przyprawami.
W drugiej misce utrzyj maślankę, dynię, jajka oraz stopione masło.
Połącz suche składniki z mokrymi – mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy, ale ciasto na placki z dyni nie musi być idealnie gładkie.
Rozgrzej na patelni trochę klarowanego masła lub oleju. Smaż placki z dyni po 1–2 minuty z każdej strony, zachowując odstępy pomiędzy nimi.
Po usmażeniu każdej porcji placków z dyni dodawaj na patelnię nieco tłuszczu. Placki z dyni na słodko podawaj z ulubionymi dodatkami.

Potrawy z dyni, odsłona trzecia: dynia nadziewana wołowiną

(wg przepisu z tasteofhome.com)

Fot. Małgorzata Kujda, przygotowanie Monika Szeffler, stylizacja Żaneta Hajnowska

1 duża dynia (2,5–3 kg)
sól, pieprz
700 g mielonej wołowiny
1–2 łyżki oliwy
2 posiekane cebule
1 mała zielona papryka, oczyszczona z nasion i posiekana
11 szklanki ugotowanego ryżu
250 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
100 g posiekanej szynki
2 roztrzepane jajka
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
sok z cytryny do smaku

Odetnij wierzch dyni. Usuń pestki i włókna ze środka.
Włóż dynię do dużego żeliwnego garnka, wlej tyle gorącej osolonej wody, żeby sięgała do 2/3 jej wysokości. Przykryj i gotuj pół godziny. Odcedź, delikatnie osusz i ostudź.
Wołowinę podsmaż na oliwie razem z cebulą i papryką. Ostudź, wymieszaj z ryżem, przecierem pomidorowym, szynką, jajkami, czosnkiem i oregano. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Ułóż dynię na blasze, napełnij ją farszem, przykryj odciętym wierzchem. Piecz godzinę w 180 st. C.
Wyjmij, poczekaj kilka minut, zdejmij i wyrzuć wierzch.
Przed podaniem pokrój na części – jak tort.

Potrawy z dyni, odsłona czwarta: tarta z dyni z kozim serem

Fot. Małgorzata Kujda, przygotowanie Monika Szeffler, stylizacja Żaneta Hajnowska

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g)
700 g surowej dyni – obranej, bez pestek
150 g pokruszonego sera koziego
listki z 1 pęczka tymianku
4 jajka 170 ml gęstej śmietany tortowej (36%)
170 ml mleka (3,2%)
sól, pieprz
masło do formy

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Nasmaruj masłem formę do tarty (23 cm średnicy), wyłóż ją rozwałkowanym ciastem francuskim, tak aby trochę ciasta wystawało ponad brzegi; dociśnij. Piecz około 15 minut na złoto. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie spłaszcz ciasto ręką. Pokrój dynię w cieniutkie plasterki i poukładaj na podpieczonym cieście.
Posyp kozim serem i tymiankiem. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 st. C.
Przygotuj zalewę, mieszając jajka, śmietankę i mleko; przypraw do smaku. Zalej mieszaniną dynię i ser.  Piecz około pół godziny – wtedy sprawdź, czy wierzch się ściął.
Jeśli nie, pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze 5–10 minut.

Potrawy z dyni, odsłona piąta: makaron faszerowany dynią

Fot. Małgorzata Kujda, przygotowanie Monika Szeffler, stylizacja Żaneta Hajnowska

25 dużych muszli makaronowych
Nadzienie:
500 g upieczonej i zmiksowanej dyni (patrz: przepis na zupę)
120 g startego parmezanu,
2 białka,
starta gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Sos pomidorowy:
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
1 cebula, pokrojona w piórka,
2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano,
szczypta chili, sól, pieprz,
parmezan do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, osącz, ostudź, kładąc muszle jedna obok drugiej, żeby się nie posklejały.
Nadzienie: wymieszaj dynię z parmezanem, białkami, porządnie przypraw gałką muszkatołową, cynamonem, solą i pieprzem; dodaj natkę.
Sos: pomidory wraz z zalewą wymieszaj z cebulą, czosnkiem, oliwą, oregano i chili. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksuj, przypraw solą i pieprzem.
Napełnij makaronowe muszle nadzieniem.
Na dno żaroodpornego naczynia wlej połowę sosu, ułóż muszle, przykryj folią aluminiową. Piecz 30 minut.
Zdejmij folię, posyp muszle parmezanem i piecz dalej, aż ser się przyrumieni.
Podawaj z resztą sosu.

Opracowanie: Inka Wrońska