Dzień Wegetarian

Chlebowiec, tofu, bakłażan a może mleko owsiane? Jak często te składniki goszczą w twoim menu?
 

11 stycznia obchodzimy światowy dzień wegetarian, to idealna okazja, aby spróbować diety bezmięsnej lub wprowadzić kilka alternatyw dla produktów zwierzęcych do codziennego jadłospisu.

 

Dla koneserów mięsa drobiowego ciekawą odmianą mogą okazać się tofu i tempeh, które często wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej. Dobrym wyborem dla entuzjastów burgerów i pulled pork będzie chlebowiec, który odpowiednio doprawiony świetnie imituje wołowinę. Wielbicielom przekąsek proponujemy, by skosztowali kanapek z humusem albo pastą warzywną. Jeśli powyższe propozycje to dla Ciebie zbyt wiele, zacznij od kawy i zamiast mleka tradycyjnego wybierz to roślinne: migdałowe, kokosowe albo z orzechów nerkowca. Możliwości w kuchni wegetariańskiej są nieskończone, przekonaj się, czy nie warto wprowadzić tych propozycji do swojej diety.

Wypróbuj