Herbata czarna – rodzaje, właściwości, parzenie

30.08.2022

Herbata to wywar, który wszedł do naszego codziennego życia niemal na stałe. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki, kubka czy dzbanka herbaty. Herbata to jednak nie tylko napój do wypicia przy filmie w domu, ale również znakomity sposób na lepsze samopoczucie. O siebie warto dbać nie tylko na zewnątrz, ale również od środka. A herbata pozwala zrobić wewnętrzną rewolucję, która pomoże nam utrzymać właściwy poziom witamin i wartości odżywczych. Poza tym jest po prostu przepyszna!

Właściwości herbaty różnią się w zależności od ich rodzaju, a więc niektóre będą bardziej uspokajające i kojące, a inne pobudzające i napędzające do działań.

Skąd pochodzi herbata?

Skąd w ogóle bierze się herbata? Z pewnością niejedna osoba podczas popijania gorącego naparu zastanawiała się, czym dokładnie są te liście i cóż to za roślina? Krzew, który zapewnia nam suszoną herbatę, nosi nazwę Camellia sinensis i jest hodowany w niewielu miejscach na świecie. Z krzewu tego zbiera się liście, które po odpowiedniej obróbce, nie tylko są głównym składnikiem herbat czarnych, ale również zielonych czy białych. Najczęściej pochodzenie herbaty kojarzy nam się z Chinami i nie jest to przypadkowe, ponieważ jest to ojczyzna tego napoju. Oprócz Chin, herbata jest jednak hodowana również między innymi w Indiach czy na Sri Lance.

Rodzaje herbat czarnych

Popularność herbaty w naszych domach wcale nie musi oznaczać, że każdy z nas jest świadomy tego, co dokładnie zaparzamy za pomocą gorącej wody. Herbata skrywa przed nami wiele tajemnic, ale odkrywanie ich jest kolejną formą przyjemności. Zatem, jakie są rodzaje herbat? Pochylmy się nad herbatą czarną:

  • Herbata earl grey jest czarną herbatą, która otrzymuje olejek z bergamotki i to właśnie on nadaje temu napojowi wyjątkowy smak oraz sprawia, że jest to odmiana bogata w witaminę C., Earl grey może więc idealnie sprawdzić się na jesienne wieczory do podbudowania odporności. Zawarty w niej fluor chroni również zęby przed próchnicą.
  • Picie herbaty kojarzy się nie tylko z Chinami, ale również z Wielką Brytanią i zwyczajem popołudniowych spotkań o godzinie 17. I właśnie wtedy, podczas takich „wizytek”, Brytyjczycy piją Ceylon, a więc odmianę pochodzącą ze Sri Lanki. Nic dziwnego, że akurat tę herbatę sobie upodobali, ponieważ wspomaga ona trawienie, a brytyjskie posiłki potrafią być ciężkostrawne. Jest to jedna z najchętniej wybieranych przez Europejczyków herbat.
  • To Assam jednak jest odmianą, po którą sięgamy najczęściej. Pochodzi ona z Indii i to, co warto o niej wiedzieć, to że zawiera sporą ilość kofeiny, a więc może nas ona pobudzić, ale również, jeśli wypijemy jej za dużo, wprowadzić w zły nastrój i spowodować rozdrażnienie, dlatego należy na nią uważać. Ważną kwestią jest również jej parzenie - należy zalać ją wrzącą wodą jedynie raz i wypić dopóki jest świeża, ponieważ po czasie zaczynają się z niej wydobywać niebezpieczne dla organizmu substancje.
Zdjęcie

Parzenie herbaty czarnej

Wymienione zostały najpopularniejsze odmiany czarnej herbaty, ale poza tym, powinniśmy jeszcze wiedzieć, jak w ogóle ją zaparzyć, aby wydobyć z niej jak najwięcej cudownego aromatu i smaku. Intuicyjnie zaparzamy herbatę wrzątkiem i jest to strzał w dziesiątkę – powinna być zalewana wodą o temperaturze stu stopni. Istnieją odmiany herbat, w których taka temperatura może źle wpłynąć na smak i właściwości, jednak czarna wymaga właśnie wrzątku. Należy również pamiętać o tym, żeby przed przygotowaniem liści, podgrzać kubek, w którym będziemy herbatę zaparzać. Dzięki temu różnica temperatur nie wpłynie na smak naparu.

Czarne herbaty często zaskakują. Miewają różne smaki oraz dodatki, które mogą być ciekawym przełamaniem codziennej rutyny . Warto szukać nowych smaków i aromatów.

Zobacz herbaty czarne dostępne w naszej drogerii

Kategorie