Właściwości herbaty różnią się w zależności od ich rodzaju, a więc niektóre będą bardziej uspokajające i kojące, a inne pobudzające i napędzające do działań.
Skąd pochodzi herbata?
Skąd w ogóle bierze się herbata? Z pewnością niejedna osoba podczas popijania gorącego naparu zastanawiała się, czym dokładnie są te liście i cóż to za roślina? Krzew, który zapewnia nam suszoną herbatę, nosi nazwę Camellia sinensis i jest hodowany w niewielu miejscach na świecie. Z krzewu tego zbiera się liście, które po odpowiedniej obróbce, nie tylko są głównym składnikiem herbat czarnych, ale również zielonych czy białych. Najczęściej pochodzenie herbaty kojarzy nam się z Chinami i nie jest to przypadkowe, ponieważ jest to ojczyzna tego napoju. Oprócz Chin, herbata jest jednak hodowana również między innymi w Indiach czy na Sri Lance.
Rodzaje herbat czarnych
Popularność herbaty w naszych domach wcale nie musi oznaczać, że każdy z nas jest świadomy tego, co dokładnie zaparzamy za pomocą gorącej wody. Herbata skrywa przed nami wiele tajemnic, ale odkrywanie ich jest kolejną formą przyjemności. Zatem, jakie są rodzaje herbat? Pochylmy się nad herbatą czarną:
- Herbata earl grey jest czarną herbatą, która otrzymuje olejek z bergamotki i to właśnie on nadaje temu napojowi wyjątkowy smak oraz sprawia, że jest to odmiana bogata w witaminę C., Earl grey może więc idealnie sprawdzić się na jesienne wieczory do podbudowania odporności. Zawarty w niej fluor chroni również zęby przed próchnicą.
- Picie herbaty kojarzy się nie tylko z Chinami, ale również z Wielką Brytanią i zwyczajem popołudniowych spotkań o godzinie 17. I właśnie wtedy, podczas takich „wizytek”, Brytyjczycy piją Ceylon, a więc odmianę pochodzącą ze Sri Lanki. Nic dziwnego, że akurat tę herbatę sobie upodobali, ponieważ wspomaga ona trawienie, a brytyjskie posiłki potrafią być ciężkostrawne. Jest to jedna z najchętniej wybieranych przez Europejczyków herbat.
- To Assam jednak jest odmianą, po którą sięgamy najczęściej. Pochodzi ona z Indii i to, co warto o niej wiedzieć, to że zawiera sporą ilość kofeiny, a więc może nas ona pobudzić, ale również, jeśli wypijemy jej za dużo, wprowadzić w zły nastrój i spowodować rozdrażnienie, dlatego należy na nią uważać. Ważną kwestią jest również jej parzenie - należy zalać ją wrzącą wodą jedynie raz i wypić dopóki jest świeża, ponieważ po czasie zaczynają się z niej wydobywać niebezpieczne dla organizmu substancje.