Wróć do wszystkich inspiracji

Herbata zielona – rodzaje, właściwości, parzenie

Herbata zielona – rodzaje, właściwości, parzenie

Herbata zielona staje się coraz bardziej popularna, dlatego warto pochylić się nad jej działaniem. Podobnie jak czarna, zawiera w sobie kofeinę, więc dla wielu osób stanowi naturalny napój pobudzający. W związku z tym lepiej nie zaparzać jej sobie na noc. Wielość składników, które spotkać można w zielonej herbacie sprawia, że napar ten działa na różne obszary naszego organizmu.

Na przykład wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ immunologiczny, ale również wspomaga pracę serca i wątroby. Dodatkowo sprawia, że łatwiej jest nam schudnąć, ponieważ dzięki niej szybciej spalają się tłuszcze. Jak wygląda parzenie herbaty? Jakie są rodzaje herbat zielonych? Jakie wykazują właściwości?

Jak powstaje zielona herbata?

Wyjątkowy zielony kolor zawdzięczamy procesowi produkcji. Taka herbata wytwarzana jest z tej samej rośliny, z której pozyskujemy czarną herbatę. Jak to się zatem dzieje, że właściwości herbaty zielonej są odmienne, podobnie jak jej kolor oraz smak? Otóż, liście podczas obróbki nie są poddawane utlenieniu – i to właśnie jest zasadnicza różnica pomiędzy herbatą czarną i zieloną.

Zobacz herbaty zielone dostępne w naszej drogerii :)

Rodzaje herbat zielonych

Również zielona herbata ma swoje odmiany i choć jest ich bardzo wiele, skupmy się na tych podstawowych, najłatwiej dostępnych.

  • Sencha jest japońską herbatą, której liście nie są mielone. Jest ona bardzo powszechna, zatem jeśli piłaś zieloną herbatę, prawdopodobnie piłaś senchę ?? Jak każda zielona herbata, pobudza ona przemianę materii, a więc zwykło się mawiać, że wspomaga odchudzanie.
  • Genmaicha to pewnego rodzaju wariacja na temat senchy. Łączy w sobie tę odmianę… z prażonym ryżem. Choć może wydawać się to egzotyczne, coraz częściej można na półkach sklepowych znaleźć herbaty z ryżem. Mają specyficzny smak, który sprawia, że znany nam napar zyskuje nowe oblicze. Genmaicha to delikatna herbata, którą najczęściej popija się do posiłku.
  • Matcha to zielona herbata… w proszku! Posiada wspaniały jasnozielony kolor i jest wykorzystywana nie tylko do picia, ale również do jedzenia. W Japonii doprawia się nią słodycze, ale również makaron. Staje się ona obecnie coraz bardziej popularna, choć jej smak jest na tyle specyficzny, że niektórzy delektują się każdym jej łykiem, a inni krzywią przez sam zapach. Picie matchy wpływa na naszą pamięć czy odporność, ale również, tak jak większość herbat, obniża poziom cholesterolu.
  • Kukicha jest wyjątkową odmianą zielonej herbaty. Nie składa się ona z liści, a jedynie z łodyg. Dzięki temu zawiera w sobie znikomą ilość kofeiny. Istnieje zatem gatunek zielonej herbaty, którego nie trzeba unikać przed snem. Jest z tego względu bezpieczna dla każdego, a jej smak przypominający aromat trawy, może okazać się ciekawą alternatywą dla klasycznych naparów.

Parzenie herbaty zielonej

Wielką zaletą zielonych herbat jest to, że można je ponownie zaparzać. Warto więc pozostawić liście w ciepłej wodzie jedynie kilka minut i wyjąć je, aby móc z powrotem zalać je płynem po pewnym czasie. Nie tracą one wówczas swoich właściwości ani smaku. A w jakiej temperaturze zalewać zieloną herbatę? W przeciwieństwie do czarnej, nie należy tego robić za pomocą wrzątku, ponieważ pozbawimy liście wielu cech. Powinno się przygotować wodę o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza.