fot. Małgorzata Kujda

Imprezowe klimaty: przepisy na kameralne przyjęcie

Wyszukaliśmy dla was kilka prostych i smacznych przepisów, które możecie wykorzystać, organizując kameralnego sylwestra z przyjaciółmi albo domówkę w karnawale.

Ciasto marchewkowe z korzennym karmelem

Ciasto:
580 g drobnego cukru,
300 g zimnego masła, 300 g grubo startej marchewki,
1–2 całe marchewki,
120 ml śmietanki 30%,
3 łyżeczki cynamonu,
po 2 łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej,
4 jajka,
1 żółtko,
330 g mąki pszennej,
3 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 ml maślanki,
skórka otarta z 2 cytryn

Posypka:
50 g orzechów włoskich,
20 g cukru trzcinowego,
10 g mąki pszennej,
10 g masła

W rondelku karmelizujemy 180 g cukru z 40 ml wody. Dodajemy po kawałku 260 g masła. Mieszamy, aż połączy się z karmelem, dodajemy startą marchewkę i powoli podgrzewamy przez 15–20 minut. Studzimy. Marchewki obieramy i kroimy w 20 równych słupków o grubości małego palca. Na patelni karmelizujemy 220 g cukru z 50 ml wody. Powoli dodajemy pozostałe masło i 50 ml wody. Gdy składniki się połączą, ostrożnie wrzucamy słupki marchewkowe i karmelizujemy je przez 5 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i studzimy. Na patelnię z karmelem wlewamy śmietankę, dodajemy połowę przypraw korzennych. Mieszamy i odstawiamy. Ubijamy jajka, żółtko i pozostały cukier, aż masa będzie puszysta. Przesiewamy mąkę, proszek i pozostałe przyprawy, dodajemy do jajek i chwilę mieszamy. Stale ubijając, dolewamy maślankę, dodajemy skórkę z cytryny i startą karmelizowaną marchewkę. Wlewamy ciasto do wyściełanej pergaminem tortownicy o średnicy 22 cm. Na wierzchu układamy marchewkowe słupki. Robimy posypkę. Orzechy grubo siekamy, mieszamy z cukrem, mąką i masłem. Oprószamy ciasto w tortownicy. Pieczemy 60–75 minut w 180°C. Studzimy i podajemy z podgrzanym karmelem.

Pieczony camembert z rozmarynem i krakersami

Krakersy:
200 g mąki pszennej,
50 g mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
30 ml oliwy extra virgin + dodatkowa do posmarowania krakersów,
2 łyżki sezamu

Ser:
1 camembert (400 g),
1 ząbek czosnku,
kilka gałązek rozmarynu,
60 ml wytrawnego białego wina

Robimy krakersy. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Łączymy z oliwą i 120 ml wody, mieszamy, po czym zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie, formujemy je w kulę, spłaszczamy i zawijamy w przezroczystą folię. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Dzielimy ciasto na pół, każdą część rozwałkowujemy na blacie
oprószonym mąką – do grubości 2 mm. Kroimy w paski lub trójkąty, układamy na blasze wyściełanej pergaminem.
Smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika na ok. 7 minut.
Przygotowujemy ser. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200°C. Jeśli kupiliśmy ser w drewnianym pojemniczku, możemy go użyć. Jeśli nie, przygotujmy sporą kokilkę lub żaroodporną miseczkę, w którą ciasno wpasuje się camembert. Naczynie wykładamy pergaminem, wkładamy ser i nakłuwamy go w sześciu miejscach. Do każdego zagłębienia wciskamy plasterek czosnku i igieki rozmarynu, skrapiamy winem. Wstawiamy do piekarnika na 10–12 minut. Ser powinien się lekko przypiec i zmięknąć. Delikatnie studzimy i podajemy z krakersami.

 

Guacamole

1/4 cebuli,
1 ostra papryczka,
1 ząbek czosnku,
1/2 pęczka kolendry,
3 dojrzałe awokado hass,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka soli,
garść pestek dyni

Cebulę, papryczkę, czosnek i połowę kolendry siekamy. Awokado przekrawamy, łyżką wyskrobujemy miąższ do miski. Rozgniatamy widelcem na gładką masę, łączymy z posiekanymi składnikami, sokiem z limonki i solą. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Guacamole posypujemy pozostałą posiekaną kolendrą i pestkami.

Sałatka z cykorii i soczewicy

Dressing:
1/2 szalotki,
60 ml octu z czerwonego wina,
1 łyżeczka powideł śliwkowych,
szczypta soli,
120 ml oliwy extra virgin

Sałatka:
40 g suszonych śliwek,
60 ml dressingu,
olej z pestek winogron,
1 fenkuł,
6 cykorii,
szczypta soli,
120 g ugotowanej czarnej soczewicy

Robimy dressing. Szalotkę ścieramy na tarce, mieszamy z octem, powidłami i solą, odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z oliwą, aż powstanie emulsja. Przygotowujemy sałatkę. Śliwki siekamy, zalewamy dressingiem. Rozgrzewamy patelnię grillową.
Fenkuł przekrawamy, usuwamy głąb, kroimy w cienkie plasterki. Cykorie kroimy wzdłuż na ćwiartki. Warzywa mieszamy z olejem, tak by dokładnie je pokrył. Oprószamy solą. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż lekko się zbrązowią, ale zbytnio nie zmiękną, czyli jakieś 3–4 minuty. Przekładamy cykorię i fenuł na głęboki talerz, mieszamy z dressingiem i soczewicą.

Indyk zawijany w prosciutto

100 g miękkiego masła,
skórka otarta z 2 cytryn,
4 liście szałwii,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
2 kg piersi indyka ze skórą,
olej z pestek winogron,
15 plasterków prosciutto

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W miseczce mieszamy masło ze skórką z cytryny, posiekaną szałwią, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Delikatnie podważamy skórę indyka, aby powstała kieszeń – wkładamy w nią masło i równo rozsmarowujemy pod skórą. Skórę z kolei smarujemy olejem i oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie zawijamy mięso w szynkę, nie pozostawiając przerw między plasterkami. Układamy pieczeń na blasze wysmarowanej olejem.
Pieczemy 75 minut, aż szynka się przyrumieni. Zostawiamy na 15 minut, po czym kroimy na cienkie plastry.

Deser czekoladowy z daktylami

500 ml śmietanki 30%,
250 ml mleka,
350 g daktyli bez pestek,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
150 g gorzkiej czekolady,
2 jajka,
3 żółtka,
gorzkie kakao do oprószenia

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. W rondlu podgrzewamy śmietankę, mleko, posiekane daktyle i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Czekoladę siekamy, dodajemy do ciepłej masy i mieszamy, aż się rozpuści. W misce ubijamy jajka i żółtka. Stale ubijając, wlewamy cienkim strumieniem ciepłą masę czekoladową. Cedzimy masę przez sito do sześciu kokilek o pojemności 250 ml. Wstawiamy kokilki do dużej brytfanki, wlewamy do niej wrzącą wodę, tak by sięgała do połowy wysokości naczynek. Wstawiamy brytfankę do piekarnika na ok. 30 minut. Wyjmujemy kokilki z wody, lekko studzimy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy deser kakao.

Przepisy: Olga Badowska, zdjęcia: Małgorzata Kujda, przygotowanie potraw i stylizacja Martyna Peisert