Fot. Adam Pluciński

Jajecznica, shake białkowy, budyń. Przepisy na porcję mocy

Oto przepisy na porcję mocy Anny Starmach: jajecznicę, twarożek z warzywami, budyń ryżowy i shake białkowy.

 

Shake białkowy

Składniki na 2 porcje:

  • 1 świeżego ananasa
  • 1 banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki białka konopnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 200 ml ulubionego mleka

Przygotowanie:
Owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, miksuj 2 minuty.

 

Fot. Materiały prasowe

Twarożek z warzywami

Składniki na 2 porcje twarożku z warzywami:

  • 200 g białego sera 
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 1 świeżego ogórka 
  • 1 pomidor malinowylub 8–10 koktajlowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 szczypty soli himalajskiej
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie twarożku z warzywami:
Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Warzywa umyj, ewentualnie obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do sera. Pestki dyni podpraż na rozgrzanej suchej patelni. Twarożek z warzywami dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, polej olejem lnianym, posyp prażonymi pestkami dyni i czarnuszką.

 

Fot. Materiały prasowe

Budyń ryżowy

Składniki na 2 porcje budyniu ryżowego:

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka ulubionego mleka
  • 2 łyżki surowego kakao w proszku
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • wanilia do smaku
  • 1 banan
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki kruszonego kakao & lucumy

Przygotowanie budyniu ryżowego:
Mleko podgrzej, dodaj do niego wanilię, cukier i ryż. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut. Mleko z ryżem przełóż do blendera, dodaj kakao i kawałki banana. Miksuj 2–3 minuty. Płatki migdałowe upraż na patelni. Budyń ryżowy podawaj na ciepło, posypany uprażonymi płatkami

Fot. Materiały prasowe

Sycąca jajecznica na grzance:

Składniki na 2 porcje jajecznicy:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka ekologiczne „0”
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 szczypty soli himalajskiej
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie jajecznicy:
Kromki chleba podpiecz w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Poziom wypieczenia wybierz wg uznania. Masło rozpuść na patelni, wbij jajka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając. Do jajecznicy dodaj sól himalajską i pieprz. Na grzankach ułóż plastry łososia, a na nich ciepłą jajecznicę. Całość posyp czarnuszką.