Japońska dieta wodna na czym polega
Japońska dieta wodna to nic innego jak właściwy zwyczaj picia wody. Słowo „dieta”, może być mylące, ponieważ głównym założeniem JDW nie jest zrzucenie zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim odpowiednie nawodnienie organizmu oraz poprawa samopoczucia.
Japońska dieta wodna zasady
Podstawową zasadą japońskiej diety wodnej jest wypijanie ok. 2-3 litrów wody dziennie oraz rozpoczęcie dnia od wypicia szklanki wody. Zaleca się sięgnąć po nią min. 20 minut przed śniadaniem (a niektórzy twierdzą, żeby odczekać nawet 45 minut, zanim skonsumujemy pierwszy posiłek). Aby wzbogacić smak wody, można dodać do niej cytrynę, imbir lub miętę. Woda powinna być ciepła lub przynajmniej mieć temperaturę pokojową. Dopiero wówczas można przystąpić do jedzenia śniadania. Dlaczego picie wody na czczo jest ważne? Ponieważ wspomaga ono pracę układu pokarmowego.
Kolejną zasadą JDW jest wypijanie szklanki wody 20-45 minut przed posiłkiem i ok. 1,5-2 godziny po jego skończeniu. Ostatnią porcję wody przyjmujemy ok. 30 minut przed położeniem się spać.
Japońska dieta wodna efekty
Japońska dieta wodna pomaga w procesach: trawienia, wchłaniania składników odżywczych, regulacji temperatury ciała, wyrównywania elektrolitów czy wydalania toksyn i produktów przemiany materii. Przy jednoczesnym wprowadzeniu diety lekkostrawnej powoduje także spadek wagi. Natomiast z dietetycznego punktu widzenia, japońska dieta wodna to po prostu regularne picie wody – zalecane przez każdego dietetyka.