ZUPA CEBULOWA (soupe a l'oignon)
Składniki:
- 100 g masła
- 5 cebul, pokrojonych w piórka
- sól, biały pieprz
- 1 łyżka mąki
- 3–4 gałązki tymianku
- 300 ml białego wytrawnego wina lub cydru
- 700 ml dobrego domowego
- bulionu wołowego
- 1 bagietki
- 100 g startego sera (powinien być gruyere, ale można go zastąpić innym ostrym i twardym)
Zupa cebulowa: przygotowanie
W garnku o grubym dnie roztop 80 g masła. Dorzuć cebulę, posól i popieprz, smaż na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotobrązowego koloru. Trwa to dość długo, nawet godzinę, ale nie warto się śpieszyć, chodzi o to, żeby smak był intensywny. Oprósz skarmelizowaną cebulę mąką, dodaj tymianek i smaż jeszcze chwilę, stale mieszając. Wlej wino i bulion, dobrze wymieszaj, przykryj. Pozostaw na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Pokrój bagietkę w kromki i podsmaż na pozostałym maśle. Możesz też posmarować kromki masłem i przyrumienić je w piekarniku. Niektórzy smarują gotowe grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku, ale nie jest to konieczne. Spróbuj, czy zupa cebulowa jest dobra, i ewentualnie jeszcze raz ją przypraw. Zupę cebulową podawaj w miseczkach, z ułożonymi na wierzchu grzankami posypanymi startym serem. Jeśli chcesz, wstaw miseczki z zupą, grzankami i serem pod rozgrzany grill piekarnika i poczekaj, aż ser się stopi i przyrumieni.