Kuchnia grecka. Musaka przepis:
Kuchnia grecka. Składniki na musakę:
- 3 bakłażany pokrojone w plasterki
- sól, pieprz, oliwa
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonego mięsa – najlepiej jagnięcego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina
- 1 pęczek pietruszki, posiekany
Sos beszamelowy:
- 60 g masła,
- 60 g mąki, 500 ml mleka
- 50 g twardego ostrego sera owczego, startego
- 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Kuchnia grecka. Przygotowanie musaki:
Ułóż bakłażany na blasze wyścielonej pergaminem; posól, popieprz, skrop oliwą. Piecz 25 minut w 180 stopniach.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, smaż jeszcze chwilę. Przypraw cynamonem i oregano, smaż 2–3 minuty. Porcjami dodawaj mielone mięso, smażąc każdą porcję na brązowo. Wlej przecier oraz wino. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 30–40 minut (możesz dłużej), mieszając od czasu do czasu. Gdy większość wina i przecieru odparuje, przypraw sos do smaku i wymieszaj go z natką.
Zrób beszamel: przesmaż na jasnozłoty kolor mąkę na maśle. Powoli, cienkim strumieniem i stale mieszając, wlewaj gorące mleko. Gdy sos wyraźnie zgęstnieje,
połącz go z serem i mieszaj, aż się rozpuści.
Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj roztrzepane jajka. Posól (niedużo), popieprz i przypraw gałką. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż 1/3 bakłażanów, na tym połóż połowę mięsa, potem znowu bakłażany, mięso i bakłażany. Na wierzchu rozsmaruj grubą warstwę beszamelu i piecz 45 minut w 180 stopniach. Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że wierzch zanadto się rumieni, przykryj naczynie kawałkiem folii aluminiowej.