Fot. Rossmann

Menu dla malucha

Nie wszystkie tradycyjne dania są odpowiednie dla dzieci. Przygotuj ich pyszne odpowiedniki, by twoje maluchy też mogły się cieszyć świątecznym ucztowaniem.

 

Wszyscy mamy takie wspomnienie: w dzieciństwie najbardziej lubiliśmy jedną albo dwie potrawy wigilijne, a reszta wydawała się jakaś dziwna. I jadło się głównie to jedno ulubione danie… Jeśli chcesz, by twoje dziecko mogło poznać w święta więcej smaków, zaplanuj kilka nietrudnych modyfikacji tradycyjnych potraw. Dzięki temu maluch chętniej ich spróbuje i wydadzą mu się naprawdę smaczne. 

 

Mniej przypraw, prostsze przepisy

Taka zmiana może być odświeżająca dla wielu domowników – jeśli mniej doprawisz dania świąteczne, zwłaszcza jeśli chodzi o dodatki korzenne, to być może po raz pierwszy od dawna poczujesz smak głównych składników, zazwyczaj przysłoniętych dużą ilością przypraw. Możesz też przygotować niewielkie porcje dań obiadowych o łagodniejszym smaku, które będą przeznaczone tylko dla maluchów. 

Na kolację dla najmłodszych przyda się coś w zastępstwie tradycyjnych wędlin – upiecz w rękawie filet z kurczaka albo indyka z ulubionymi ziołami malucha i pokrój na plastry już po ostygnięciu. Prostoty szukaj także, przygotowując świąteczne ciasta – mak, suszone owoce, miód, kolorowe polewy – to nie najlepszy wybór dla małych domowników. Zdecyduj się przygotować dla nich coś o mniej skomplikowanym składzie, ale za to np. używając pełnoziarnistej mąki. Orkiszowe muffiny z owocami albo biszkopt bez kremu, ale z niskosłodzoną galaretką owocową będzie doskonałym wyborem. Równie dobrze sprawdzi się ciasto drożdżowe, jeśli tylko przygotujesz je bez bakalii i sztucznych aromatów. 

Mniej tłuszczu

Smażone potrawy nie są zbyt dobrze trawione przez dziecięcy układ pokarmowy. Dlatego niech na wigilijnym stole pojawią się także ryby przyrządzone w parowarze albo w piekarniku. Możesz też przygotować klopsiki rybne z ugotowanej białej ryby. Przekonasz się, że posmakują nie tylko maluchom. 

Nie decyduj się na karpia, śledzia ani rybę maślaną, najlepszym wyborem będzie łosoś albo mintaj. Pamiętaj też o dokładnym usunięciu ości. Jeśli chcesz przygotować dla kilkulatka uproszczoną wersję ryby po grecku, połącz filet z białej ryby z marchewką, pietruszką oraz passatą pomidorową. Dodaj do potrawy kilka łyżek ryżu, a uzyskasz dobrze zbilansowany posiłek.

Dzieci nie mogą też jeść ciężkostrawnych grzybów – więc oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami przygotuj kilka z mielonym mięsem z indyka albo kurczaka. Jeśli chcesz zachować postny charakter Wigilii, możesz zdecydować się na pierogi z białym serem i musem z jabłek z dodatkiem cynamonu lub wanilii.  

 

Świąteczne menu dla niemowlaka

  1. Staraj się nie robić odstępstw od zasad rozszerzania diety malucha – nie wprowadzaj naraz więcej niż jednego nowego składnika, unikaj tego, co tłuste i ciężkostrawne.
  2. Zwracaj uwagę na to, by dziecko nie dostawało zbyt wiele słodkich albo przyprawionych potraw, ale nie popadaj też w przesadę. Zawsze możesz dać mu do spróbowania malutki kawałek ciasta (najlepiej biszkoptu albo ciasta piaskowego), bardzo mały kawałek ryby czy drobiu. 
  3. Jeśli nic z obiadowych propozycji nie smakuje twojemu maluchowi, wybierz gotowe danie – to zawsze dobrze skomponowany posiłek i bezpieczne rozwiązanie, także wtedy gdy planujesz podróż do rodziny.