Płynne kanadyjskie złoto: syrop klonowy

Płynne kanadyjskie złoto. Nieodzowny dodatek do naleśników, ale i pieczonych mięs. Poza tym – genialny pogromca zmarszczek.

Ciekawostki

  • Kanada odpowiedzialna jest za 85% światowej produkcji syropu klonowego. Co roku pozyskuje się tam 900 mln litrów soku z klonów (głównie tzw. cukrowych), który później redukowany jest do bursztynowego syropu.
  • Pozyskiwanie soku jest przyjazne dla środowiska. Producenci nigdy nie nawiercają drzew, których pień ma mniej niż 20 cm średnicy, i takich, które są młodsze niż 30–40 lat. Dodać trzeba, że klon może żyć nawet 300 lat!
  • Syrop klonowy składa się w 32% z wody i w 68% z węglowodanów, z których 80% to sacharoza. Pozostałe cukry to glukoza i fruktoza. Gdyby więc porównać takie same porcje cukru stołowego z syropem klonowym, to kanadyjski przysmak będzie miał o jedną trzecią mniej kalorii.
  • Nie tylko za to powinniśmy go polubić – syrop klonowy to bowiem ponad 54 rozmaite antyoksydanty spowalniające proces starzenia, opóźniające powstawanie zmarszczek oraz chroniące przed wieloma chorobami. Jego działanie można porównać z efektami jedzenia superfoods takich jak jagody, pomidory czy siemię lniane.
  • Według badań przeprowadzonych przez University of Rhode Island syrop klonowy zawiera ponad 20 składników pozytywnie wpływających na zdrowie, m.in. minerałów (mangan, potas, cynk, wapń), witamin A i z grupy B (które mają działanie antyrakowe i antybakteryjne).
  • Syrop pomaga zwalczyć przeziębienie – wspomniany cynk wzmacnia odporność, a mangan chroni komórki układu odpornościowego przed degradacją.
  • I wreszcie – syrop klonowy to również znakomity wspomagacz tradycyjnych kosmetyków. Zawiera on bowiem substancje higroskopijne, które pozwalają utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry.

W kuchni

Syrop klonowy z powodzeniem (i korzyścią dla naszego zdrowia) może zastąpić zwykły cukier w wypiekach czy napojach. To również idealny substytut miodu dla wegan.

Na słodko

  • do naleśników, gofrów i tostów;
  • do lukru – zamiast wody dodajemy do cukru pudru kapkę syropu;
  • do sałatek owocowych.

Wytrawnie

  • do dressingów sałatkowych (np. z burakami i kozim serem);
  • do glazurowania pieczonej szynki i innych tłustych mięs;
  • do glazurowania pieczonych ryb (np. łososia z musztardą);
  • do smażonego boczku.

Dla urody

  • Maseczka przeciwzmarszczkowa: wymieszaj po 1 łyżeczce syropu klonowego i żelu aloesowego, nałóż na twarz pędzlem. Po 5 minutach powinna zacząć schnąć i lekko ściągać skórę. Zostaw maseczkę jeszcze
  • na 15 minut, po czym spłucz ciepłą wodą.
  • Maseczka nawilżająca: wymieszaj rozgnieciony miąższ z 1 awokado z 60 ml ciepłego syropu klonowego. Nałóż na twarz i szyję, zostaw na pół godziny. Spłucz ciepłą wodą.
  • Odżywka do matowych i zniszczonych włosów: wymieszaj po 50 ml nierafinowanego oleju kokosowego i syropu klonowego. Dokładnie rozmasuj na całej długości włosów. Zostaw na godzinę, po czym umyj głowę.
  • Piling do każdego typu cery: wymieszaj po łyżce syropu klonowego i ciepłego mleka, dodaj 3 łyżki drobno zmielonych płatków owsianych. Taką miksturą masuj twarz przez kilka minut, a potem zostaw na 15 minut. Spłucz ciepłą wodą.

Tekst: Olga Badowska