Pokrzywa na trawienie i odchudzanie
Pokrzywa doskonale oczyszcza układ pokarmowy, przyspiesza przemianę materii i wzmaga apetyt. Warto ją pić podczas biegunek oraz przy leczeniu chorób wątroby. Ta niepozorna roślina „napędza” wydzielanie soków żołądkowych, a zatem usprawnia trawienie, co może być pomocne dla osób odchudzających się.
Pokrzywa w ciąży
Pokrzywa zawiera wiele cennych składników, takich jak wapń czy żelazo. Jest również prawdziwą bombą witaminową. Pomaga pozbyć się obrzęków, które potrafią być uciążliwą dolegliwością przyszłych mam. Przyczynia się także do zwiększenia obecności czerwonych ciałek w krwi, a nawet wpływa dobroczynnie na stan cery, którego pogorszenie mogą obserwować u siebie kobiety w ciąży.
Pokrzywa – jak przyrządzić?
Herbatkę zaparzysz ze świeżych bądź suszonych liści. Jedną łyżeczkę pokrzywy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Jeśli chcesz – odcedź napar. Gdy dolejesz do niego wody, powstanie płukanka, którą możesz wcierać również w skórę głowy.
Pokrzywa – przeciwwskazania
Do przeciwwskazań w stosowaniu pokrzywy zaliczają się między innymi:
- choroby układu rodnego,
- przewlekłe choroby nerek,
- krwotoki z dróg rodnych,
- przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.
Jak widać, od pokrzywy nie warto uciekać! Będzie naszym najlepszym sprzymierzeńcem, jeśli tylko poznamy jej cenne właściwości. 😊