Fot. Małgorzata Kujda

Pyszne, że aż palce lizać. Przepisy na dania z daktylami

Jeśli lubicie daktyle, to powinniście wiedzieć, że smakują równie dobrze na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Można zatem zrobić z nich cały obiad – od przystawki aż po deser.

Kurczak z daktylami

12 udek kurczaka (bez skórki),
sól i pieprz,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
4 cebule pokrojone w cząstki,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
20 zielonych oliwek bez pestek (grubo posiekanych),
2 łyżki mąki,
po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, kolendry i czerwonej słodkiej papryki,
kawałek cynamonu,
1/2 l bulionu drobiowego,
100 g grubo pokrojonych daktyli,
3 łyżki soku z cytryny,
garść świeżych listków bazylii

Natrzyj mięso pieprzem i solą, podsmażaj porcjami na maśle z oliwą. Rumiane udka kurczaka wyjmij z rondla i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do rondla wrzuć cebulę i imbir, smaż 7–10 minut, mieszając. Dodaj oliwki, smaż kolejną minutę lub dwie. Oprósz mąką i przyprawami, dodaj cynamon. Stale mieszając, smaż przez chwilę (także około minuty). Wlej bulion, zagotuj, mieszając. Pozostaw przez chwilę na ogniu, potem ponownie do rondla włóż kurczaka. Przykryj, duś 12–15 minut.

Dorzuć daktyle i podgrzewaj jeszcze 10 minut. Dopraw na koniec sokiem z cytryny, a przed podaniem posyp bazylią.

Daktyle w boczku

12 dorodnych daktyli,
12 gałązek natki pietruszki,
100 g fety,
12 cieniutkich plasterków chudego wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej,
trochę oliwy

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do środka każdego daktyla (w miejsce pestki) wetknij listki natki i kawałek fety; zaciśnij, zawiń w boczek lub szynkę i zepnij wykałaczką albo zwiąż nicią. Posmaruj oliwą i piecz 5–7 minut.

Polędwiczka wieprzowa z daktylami

3 łyżki oleju,
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g),
sól i pieprz,
120 g posiekanych daktyli,
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
1 pęczek kolendry,
ew. plasterki pomarańczy do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 220°C. W żaroodpornym naczyniu do zapiekania rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż mięso (natarte solą i pieprzem) z każdej strony na rumiano. Przełóż naczynie z mięsem do piekarnika, piecz 10–15 minut. Wyjmij, zawiń w folię aluminiową. Sok pomarańczowy wymieszaj z sosem spod wieprzowiny, daktylami, 3 łyżkami posiekanej kolendry i 2 łyżkami oleju. Mięso rozwiń z folii, pokrój w plastry i podawaj z sosem. Udekoruj pozostałymi listkami kolendry i pomarańczami.

Cynamonowe rogaliki z daktylami (wg przepisu na stronie bonappetit.com)

Nadzienie daktylowe:

16 daktyli bez pestek,
szczypta soli,
100 g masła,
1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej,
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:

1/3 szklanki mleka,
4 łyżki miodu,
1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
2 żółtka i 2 jajka,
1/3 szklanki maślanki,
1 szklanka mąki orkiszowej,
1 czubata łyżeczka soli,
2 szklanki mąki pszennej szymanowskiej,
100 g masła (plus trochę masła stopionego),
1/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka cynamonu

Przygotuj nadzienie: włóż daktyle do rondelka, dodaj sól, wlej 1,5 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj 10–15 minut, rozgniatając owoce, aż woda odparuje i powstanie pasta. Ostudź, dodaj masło, skórkę pomarańczową i cynamon.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Podgrzej lekko mleko z łyżką miodu, wlej do dużej miski, dodaj drożdże, poczekaj, aż się spienią. Dodaj żółtka, 1 jajko, maślankę, mąkę orkiszową i pszenną, sól i resztę miodu. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, dodając po kawałeczku miękkie masło. Gotowe ciasto drożdżowe przełóż do natłuszczonej masłem miski, posmaruj je masłem. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą.

Poczekaj, aż ciasto podwoi objętość – trwa to ok. 1,5 godziny. Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj jedną na prostokąt 10 x 35 cm. Posmaruj placek równomiernie połową nadzienia, przetnij na 8 trójkątów, każdy zwiń w rogalik, zaczynając od wierzchołka. Ułóż na blasze. Przygotuj resztę rogalików z pozostałego ciasta i nadzienia.

Przykryj rogaliki, poczekaj 30–40 minut, aż wyrosną. Wymieszaj cukier z cynamonem. Drugie jajko roztrzep z łyżką wody. Posmaruj rogaliki jajkiem i posyp je cynamonowym cukrem. Piecz 20–25 minut.

Sałatka z pieczonego kalafiora, pestek granatu i daktyli

2 kalafiory podzielone na różyczki,
olej,
sól i pieprz

Sos:

80 ml oleju lub oliwy,
2 łyżki miodu,
2 łyżki octu balsamicznego,
szczypta cynamonu,
sok z 1/2 cytryny,
1 starty ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku

Sałatka:

150 g daktyli pokrojonych na ćwiartki,
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki,
1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka,
garść mieszanych sałat,
po 2 łyżki posiekanych: natki, koperku i liści kolendry, ziarenka z 1 owocu granatu, pestki słonecznika (lub mieszanka ziaren do sałatki)

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Polej różyczki kalafiora olejem, przypraw do smaku i rozsyp na blasze. Piecz 6–8 minut, ostudź. Zmiksuj składniki sosu, polej kalafiory, wymieszaj, dodając pozostałe składniki sałatki.

Opracowanie przepisów: Inka Wrońska, fot. Małgorzata Kujda