Wróć do wszystkich inspiracji

Sierpień – owoc miesiąca: gruszka

Sierpień – owoc miesiąca: gruszka

Kiedy dzień się staje krótszy, to znaczy, że to idealny czas na gruszki! Późne lato i wczesna jesień, to okres, kiedy te owoce są najsmaczniejsze. Nie można im odmówić wszechstronności w kuchni. Świetnie się sprawdzają w domowych wypiekach, koktajlach, ale też w bardziej wytrawnych kombinacjach w przetworach czy jako składnik sałatek i dań obiadowych.

Właściwości gruszek

W gruszkach znajdują się zarówno witaminy z grupy B jak i witaminy C i A. Pierwsze wymienione składniki wpływają kojąco na nasz układ nerwowy; witamina A jest nazywana „witaminą młodości” ponieważ wzmacnia kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Natomiast witamina C pełni rolę naturalnego antyoksydantu, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Gruszki są również źródłem potasu jednego z najważniejszych elektrolitów w ludzkim organizmie.

Pomysł na sezonowe danie!

Warzywa i owoce to nie tylko zdrowe, ale również pyszne połączenie. Wypróbujcie przepis przygotowany razem z dietetyczką Anetą Łańcuchowską na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty z gruszką i rodzynkami.

Pochwalcie się efektami Waszych kulinarnych poczynań na naszej grupie Rodzice, Rossnę! na FB

W sierpniu oprócz gruszek warto również sięgnąć po:

Owoce: borówki, czarna porzeczka, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, mirabelki, nektarynki, poziomki, śliwki, winogrona

Warzywa: bakłażan, botwinka, brokuły, burak, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta, marchew, papryka, pomidory, por, rukola, sałata, seler, szczaw, szczypiorek, szpinak, ziemniaki

Więcej, o sezonowym odżywianiu dzieci, przeczytasz w Sezonowa dieta dziecka

Krok 1 z 3

Aplikacja jest dostępna dla telefonów z systemem Android od wersji 6.0 lub iOS od wersji 11.0.

Google PlayApp StoreAppGallery