Skarby ukryte w mleku mamy

Mleko mamy kryje w sobie prawdziwe skarby. Jest to naturalny i najlepszy pokarm dla dziecka. Z tego właśnie powodu rekomenduje się wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6. miesięcy życia

Wyjątkowy skład mleka mamy

Głównym składnikiem mleka kobiecego (zaraz po wodzie) jest laktoza zwana cukrem mlecznym. Jej ilość jest stała, niezależnie od tego co zjada mama. Stanowiąc źródło energii, odgrywa ona ważną rolę w rozwoju dziecka. Na początku karmienia piersią ułatwia także wchłanianie wapnia z pokarmu.

Nie mają wartości odżywczej, jednak wykorzystywane są jako pokarm dla „dobrych” bakterii (w jelicie). W ten właśnie sposób HMO wspomagają budowanie odporności dziecka. Do ich zadań należy:

  • zapewnianie równowagi układu odpornościowego,
  • wspieranie rozwoju „dobrych” bakterii, dzięki czemu wspierają prawidłowe dojrzewanie jelit,
  • eliminacja patogenów, czyli drobnoustrojów odpowiedzialnych za wystąpienie choroby,
  • zmniejszanie ryzyka infekcji poprzez zapobieganie przytwierdzania się patogenów do powierzchni jelita,
  • wspieranie rozwoju mózgu.

2’FL czyli 2’-fukozylolaktoza to oligosacharyd najważniejszy ilościowo – stanowi aż 30% puli HMO w mleku mamy! Jak dotąd został on także najlepiej przebadany ze wszystkich oligosacharydów mleka kobiecego.

Białko to składnik budulcowy, z którego powstają nowe komórki i tkanki dziecka. Składa się z mniejszych elementów jakimi są aminokwasy. Każdy z aminokwasów odgrywa w organizmie dziecka odpowiednią dla niego rolę. Określone ułożenie tych właśnie elementów sprawia, że białko ma wysoką jakość. Po narodzinach dziecka mleko mamy zawiera duże ilości białka ze względu na intensywny wzrost malca. Z czasem jednak ilość białka stopniowo maleje. Dzięki swojej budowie i wysokiej jakości, białko może być lepiej wykorzystywane przez organizm dziecka, a niewielka ilość wystarcza do pokrycia jego potrzeb.

Dostarczanie dziecku odpowiedniej ilości białka gwarantuje prawidłowy jego rozwój. Pomaga ono w utrzymaniu właściwej masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej. Dzięki temu zapobiega rozwojowi choroby cywilizacyjnej - otyłości.

HMO Human Milk Oligosaccharides (ang.) – Oligosacharydy Mleka Kobiecego

Kolejnym istotnym składnikiem są tłuszcze, które pokrywają blisko 50% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka. Szczególnie cenny jest kwas dokozaheksaenowy – DHA z rodziny omega-3. W przeciwieństwie do wcześniej opisanego cukru mlecznego, zawartość DHA w mleku mamy zależna jest od ilości tego składnika w jej diecie. Jest on potrzebny zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia malucha, ponieważ wspiera rozwój wzroku i układu nerwowego.

Mleko mamy zawiera unikalne składniki ważne dla rozwoju dziecka. Są to oczywiście oligosacharydy mleka kobiecego (HMO), które stanowią trzeci stały składnik mleka kobiecego.

Co ciekawe, mleko mamy dopasowuje się składem do płci maluszka. Mleko kobiet, które urodziły synka ma o 25% większą wartość energetyczną niż kobiet mających córeczkę.

Zalety mleka mamy

Znając już skład i właściwości mleka mamy warto podsumować zalety mleka mamy:

  • wspomaga naturalną odporność dziecka,
  • wspiera rozwój umiejętności poznawczych,
  • zawiera składniki odżywcze niezbędna dla rozwoju dziecka ,

zmniejsza ryzyko wielu chorób, np. otyłości.

Ważna informacja

Zdrowa dieta matki w czasie ciąży i po porodzie pomaga gromadzić składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, przygotowuje do okresu laktacji i pomaga ją utrzymać. Gdy maluszek przyjdzie na świat, najlepszym dla niego sposobem żywienia jest karmienie piersią. Mleko mamy zapewnia mu bowiem doskonale zbilansowaną dietę i chroni przed chorobami. Jeśli zdecydujesz się karmić piersią, zadbaj, by Twoja dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Jeśli zdecydujesz się nie karmić piersią, pamiętaj że ta decyzja jest trudna do odwrócenia. Stosowanie mleka modyfikowanego niesie ze sobą konsekwencje socjalne i finansowe, które powinnaś wziąć pod uwagę. Dodatkowo, rozpoczęcie częściowego dokarmiania butelką spowoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. Dla zdrowia Twojego dziecka ważne jest, by mleko modyfikowane przygotowywać, stosować i przechowywać zawsze zgodnie z informacją na opakowaniu. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha porozmawiaj z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomogą Ci odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację.