Suszone owoce to takie, z których – za pomocą rozmaitych metod – odprowadzono większość wody.
Po wysuszeniu zachowały znaczną część wartości odżywczych, jakie mają dojrzałe świeże owoce.
Jeśli porównamy owoce suszone ze świeżymi, zauważymy, że te pierwsze zawierają więcej mikroelementów, błonnika i antyoksydantów; są też o wiele słodsze. To oczywiste, skoro zostały pozbawione wody. Jednak trzeba pamiętać, że rośnie też ich wartość kaloryczna (patrz: opisy przy kolejnych suszonych owocach poniżej). A jednak naukowcy dowiedli, że kto zjada je regularnie w rozsądnych ilościach – nie będzie tył. Z dwóch powodów.
Po pierwsze zawierają sporo błonnika regulującego trawienie i dającego długotrwałe uczucie sytości, po drugie zaś zawierają na tyle dużo składników odżywczych, że organizm nie będzie się domagał, by mu ich dostarczyć z innych źródeł.