Wróć do wszystkich inspiracji

Kwiecień - warzywo miesiąca: rabarbar

Kwiecień - warzywo miesiąca: rabarbar

Kwiecień to czas na rabarbarowy zawrót głowy. Znajdziemy go na każdym straganie, w słodkich bułkach w pobliskiej cukierni czy domowym kompocie na obiedzie u babci.

W Polsce rabarbar (inaczej rzewień) uznawany jest za warzywo, natomiast w USA jest owocem.

Właściwości rabarbaru

Rabarbar to bogate źródło:

  • witamin A, C i E – silnych antyoksydantów działających przeciwzapalnie,
  • potasu –  jednego z najważniejszych elektrolitów w ludzkim organizmie,
  • kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • błonnika – regulującego pracę układu trawiennego.

Dobrze wiedzieć

Z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego, w diecie powinny go ograniczać osoby z chorobami nerek.

Pomysł na sezonowe danie!

Korzystając z dostępności rabarbaru w kwietniu, wypróbujcie przepis na rożki francuskie z rabarbarem przygotowany razem z dietetyczką Anetą Łańcuchowską.

 

POBIERZ --> Przepis na rożki francuskie z rabarbarem i jabłkiem

 

Pochwalcie się efektami Waszych kulinarnych poczynań na naszej grupie Rodzice, Rossnę! na FB

 

W kwietniu oprócz rabarbaru warto również sięgnąć po cebulę dymkę.

 

Więcej, o sezonowym odżywianiu dzieci, przeczytasz w >> Sezonowa dieta dziecka

Krok 1 z 3

Aplikacja jest dostępna dla telefonów z systemem Android od wersji 6.0 lub iOS od wersji 12.0.

Google PlayApp StoreAppGallery