Wróć do wszystkich inspiracji

Wrzesień – owoc miesiąca: śliwka

Wrzesień – owoc miesiąca: śliwka

Ich pierwsze odmiany wbrew powiedzeniu „pierwsze śliwki robaczywki” są najbardziej odporne na insekty. Śliwki są gwarancją doskonałego smaku, jak również szerokiego wachlarza walorów prozdrowotnych.

Właściwości śliwki

Owoce te zawierają solidną dawkę polifenoli, wymiatających z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia. Śliwki są również źródłem błonnika dającym uczucie sytości oraz witamin z grupy B regulującym pracę układu nerwowego.

Pomysł na sezonowe danie!

Szukacie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie dla Waszego dziecka? Wypróbujcie przepis przygotowany razem z dietetyczką Anetą Łańcuchowską na pieczony omlet ze śliwkami.

Pochwalcie się efektami Waszych kulinarnych poczynań na naszej grupie Rodzice, Rossnę! na FB

We wrześniu oprócz śliwek warto również sięgnąć po:

Owoce: arbuz, brzoskwinie, czarny bez, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, nektarynki, pigwa, porzeczki, śliwki, winogrona, żurawina

Warzywa: bakłażan, brukselka, chrzan, cykoria, dynia, fasolka szparagowa, jarmuż, kukurydza, marchew, papryka, patisony, pomidory, por, rukola

Więcej, o sezonowym odżywianiu dzieci, przeczytasz w >>Sezonowa dieta dziecka<<

Krok 1 z 3

Aplikacja jest dostępna dla telefonów z systemem Android od wersji 6.0 lub iOS od wersji 11.0.

Google PlayApp StoreAppGallery