fot. iStock

Zdrowe, smaczne, świetnie zastępują słodycze. Daktyle w twojej kuchni

Energia w pigułce – mówimy dziś. Chleb pustyni  – mawiali Beduini.

Daktyle w kuchni

  • Świetnie smakują faszerowane, np. orzechami włoskimi albo serkiem mascarpone. Tak przygotowane doskonale zastępują słodycze.
  • Na przystawkę można podać je nadziewane słonym serem pleśniowym, np. gorgonzolą. Warto je dodatkowo zawinąć w cieniutki plasterek szynki lub boczku i upiec (przepis znajdziecie na stronie 133).
  • Pasują do owsianki, jaglanki, musli – są tak słodkie, że dodatek cukru czy miodu nie będzie już konieczny.
  • Są składnikiem fitness bars (batoników zbożowych z bakaliami), keksów, pierników.
  • Genialna jest sałatka z roszponki lub rukoli, gruszki, gorgonzoli, orzechów włoskich i daktyli. Do tego winegret z dodatkiem musztardy Dijon i miodu.
  • Pasują do mięs – klasyka to marokański tadżin z jagnięciny, daktyli oraz przypraw korzennych.
  • Rozgotowane na pastę z dodatkiem octu balsamicznego i szczypty soli są świetne do glazurowania pieczonego drobiu.
  • Robi się z nich „ciasto”: wystarczy zmiksować szklankę daktyli z taką samą objętością orzechów (włoskich, migdałów; może być też mieszanka orzechów – wedle życzenia). Do tego trzeba dodać albo trochę drobnych płatków owsianych, albo mąkę migdałową lub wiórki kokosowe – wystarczy 1/4 szklanki – oraz ulubione przyprawy. Powstaje z tego świetna masa na spody do wegańskich tart i serników niewymagających pieczenia.

Daktyle są zdrowe! A co ważne, rzadko wywołują uczulenie.

Kto powinien na stałe właczyć je do diety?

  • Osoby mające problemy z sercem i układem krążenia oraz chcące obniżyć ciśnienie krwi. Daktyle zawierają bowiem  potas.
  • Ci, którzy cierpią na bezsenność. W skład daktyli wchodzi tryptofan, aminokwas odgrywający ważną rolę w tworzeniu się melatoniny, hormonu snu. Melatonina ułatwia zasypianie i synchronizuje zegar wewnętrzny.
  • Osoby odchudzające się. Tak, to prawda, mimo że daktyle są wysokokaloryczne (choć przecież 280 kcal w 100 g to i tak dwa razy mniej kcal, niż ma np. czekolada). Zawierają błonnik, zaspokajają apetyt na słodycze i zapobiegają napadom tzw. wilczego głodu. Oczywiście chodzi o zjedzenie paru daktyli, nie całej paczki.

Czy wiecie, że:

  • Istnieje ponad 200 odmian daktyli? Najpopularniejsza to deglet noor; za najlepsze wśród smakoszy uchodzą daktyle medjool, z uwagi na delikatną słodycz i miękkość.
  • Sezon na świeże daktyle przypada na jesień i zimę: od września do stycznia.
  • Do suszenia zrywa się na wpół dojrzałe owoce. Suszone są tradycyjnie, na słońcu lub w specjalnych suszarniach.
  • Słowo daktyl pochodzi od daktylos (po grecku palec).
  • Palma daktylowa, uważana na Wschodzie za drzewo życia (wszak dostarcza zarówno pożywienia, jak i budulca), znajduje się w godle Arabii Saudyjskiej.

Tekst: Inka Wrońska