Zdrowy składnik w twojej spiżarni: suszona żurawina

Suszona żurawina to prawdziwy skarb w kuchni. Można z niej czerpać nie tylko doznania smakowe, dodając do dań wytrawnych i słodkich wypieków, ale także cieszyć się, dzięki niej, wpsaniałym zdrowiem. Owoce te bowiem działają zarówno ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają odpowrność, działają antybakteryjnie, jak i profilaktycznie  - w leczeniu nowotworów i zakażeń układu moczowego.


Do czego dodać?

  • Do sałatki, np. z dyni i szpinaku z sosem musztardowo-miodowym.
  • Do keksu, piernika, batoników i ciastek z bakaliami.
  • Do nadzienia, którym nafaszerujesz świątecznego karpia, kurczaka lub indyka.
  • Do ciasta drożdżowego (zamiast rodzynek) albo chlebowego.

Dla zdrowia

  • Profilaktyka i leczenie zakażeń układu moczowego
  • Ochrona układu sercowo-naczyniowego
  • Odtruwanie wątroby
  • Wzmacnianie odporności
  • Działanie antybakteryjne
  • Profilaktyka nowotworów


Jak zrobić sos do pasztetu

USMAŻ NA OLIWIE:

1 posiekaną czerwoną cebulę i kawałeczek startego imbiru

DODAJ DO TEGO:

  • 180 g suszonych żurawin
  • 100 g brązowego cukru
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 mały istek laurowy
  • szczyptę cynamonu

GOTUJ 20 minut; ostudź.

Suszone czy świeże?

Właściwości zdrowotne mają praktycznie identyczne. Różnica tylko w tym, że suszone są dosładzane, dostarczają zatem więcej kalorii i węglowodanów.

88741_270403_338_190_26981.png
4,99 zł6,99 zł100 g = 4,99 zł