Do czego dodać?
- Do sałatki, np. z dyni i szpinaku z sosem musztardowo-miodowym.
- Do keksu, piernika, batoników i ciastek z bakaliami.
- Do nadzienia, którym nafaszerujesz świątecznego karpia, kurczaka lub indyka.
- Do ciasta drożdżowego (zamiast rodzynek) albo chlebowego.
Dla zdrowia
- Profilaktyka i leczenie zakażeń układu moczowego
- Ochrona układu sercowo-naczyniowego
- Odtruwanie wątroby
- Wzmacnianie odporności
- Działanie antybakteryjne
- Profilaktyka nowotworów

Jak zrobić sos do pasztetu
USMAŻ NA OLIWIE:
1 posiekaną czerwoną cebulę i kawałeczek startego imbiru
DODAJ DO TEGO:
- 180 g suszonych żurawin
- 100 g brązowego cukru
- 250 ml czerwonego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 1 mały istek laurowy
- szczyptę cynamonu
GOTUJ 20 minut; ostudź.
Suszone czy świeże?
Właściwości zdrowotne mają praktycznie identyczne. Różnica tylko w tym, że suszone są dosładzane, dostarczają zatem więcej kalorii i węglowodanów.