Dlaczego sezonowość w odżywianiu jest taka ważna?
To, co przemawia za wybieraniem warzyw i owoców pod kątem sezonowości, czyli okresu w roku, w którym naturalnie przypada czas ich zbiorów, jest z pewnością wartość odżywcza. Zawierają one więcej witamin i składników mineralnych w porównaniu do swoich importowanych, często z drugiego końca świata, odpowiedników.
Owoce i warzywa importowane w przeważającej większości zbierane są jeszcze przed pełnym dojrzeniem, natomiast te sezonowe w pełni dojrzewają w naturalnym środowisku, czerpiąc „pełnymi garściami” z zasobności gleby, nasłonecznienia oraz optymalnej temperatury.
Sezonowe owoce i warzywa mogą cieszyć się zdecydowanie krótszą drogą z pól na nasze stoły, stąd trafiają na nie świeże nierzadko zbierane jedynie dzień wcześniej przed momentem możliwości ich zakupu. Pamiętajcie, że czym więcej czasu mija od zbioru danego warzywa czy owocu do możliwości jego konsumpcji, tym więcej traci on ze swych wartości odżywczych. Dotyczy to wszystkich owoców i warzyw, również tych dostępnych przez cały sezon (np. ziemniaki lub marchew).
Kolejnym dowodem na zasadność wyboru pomiędzy warzywami i owocami importowanymi a tymi, które sezonowo zapełniają targowiska i sklepy, jest ich lepszy smak oraz aromat. Tylko rodzice wiedzą jak ciężko przekonać dziecko do spróbowania nowego warzywa czy owocu. Będzie to łatwiejsze, kiedy są soczyste, jędrne i pełne smaku, czyli podczas sezonu.