Wróć do wszystkich inspiracji

Maj – warzywo miesiąca: natka pietruszki

Maj – warzywo miesiąca: natka pietruszki

Pietruszka to jedno z najczęściej występujących warzyw w polskiej kuchni, ze względu na swój ciekawy aromat, który podbija smak przygotowywanych potraw. Dzieciom najczęściej kojarzy się z niesmaczną pływającą zieleniną w rosole. Warzywo to, możemy zaproponować dzieciom na wiele różnych sposobów, które z pewnością przypadną im do gustu.

Właściwości natki pietruszki:

  • Natka pietruszki w daniu, to dla Twojego dziecka doskonałe źródło witaminy C wpływającej m.in. na czas trwania infekcji.
  • Warzywo to jest również bogate w żelazo niehemowe, którego wchłanianie przez organizm jest dodatkowo wspomagane zawartością wspomnianej witaminy C.
  • Odpowiednia podaż żelaza w diecie dziecka wspomaga proces produkcji czerwonych krwinek, a co za tym idzie transport tlenu z płuc do wszystkich komórek jego organizmu.

Pomysł na sezonowe danie!

Korzystając z sezonu na pietruszkę w maju, przygotujcie kanapki z pietruszkowym pesto. Przepis został przygotowany wraz z dietetyczką Anetą Łańcuchowską.

POBIERZ --> Przepis na kanapki z pesto pietruszkowym z mozzarellą i rzodkiewką

 

 

Pesto nie tylko wspaniale smakuje jako dodatek do pieczywa, ale jest też pysznym i zdrowym dodatkiem do makaronu. Wystarczy połączyć ugotowany makaron z pesto, dodać np. zielony groszek cukrowy i pyszny obiad gotowy.

 

Pochwalcie się efektami Waszych kulinarnych poczynań na naszej grupie Rodzice, Rossnę! na FB

 

W maju, oprócz natki pietruszki, warto również sięgnąć po takie warzywa jak:

  • botwinka,
  • cebula dymka,
  • groszek cukrowy,
  • natka pietruszki,
  • rabarbar,
  • rzodkiewka,
  • sałata.

 

Więcej, o sezonowym odżywianiu dzieci, przeczytasz w >> Sezonowa dieta dziecka

Krok 1 z 3

Aplikacja jest dostępna dla telefonów z systemem Android od wersji 6.0 lub iOS od wersji 12.0.

Google PlayApp StoreAppGallery