Właściwości truskawki
Truskawki są bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz innych silnych antyoksydantów działających przeciwzapalnie.
Dobrze wiedzieć
Jeśli zamierzacie przechowywać truskawki dłużej niż kilka godzin, schowajcie je do lodówki i umyjcie dopiero tuż przed podaniem. Owoce te łatwo chłoną wodę, dlatego, jeśli umyjecie je zbyt wcześnie, szybciej się zepsują.
Pomysł na sezonową przekąskę!
Czy Twoje dziecko lubi żelki? Jeśli tak, to przygotujcie razem przepyszne i zdrowe słodycze. Wypróbujcie przepis przygotowany razem z dietetyczką Anetą Łańcuchowską na domowe żelki truskawkowe.

POBIERZ: Przepis domowe żelki truskawkowe
Pochwalcie się efektami Waszych kulinarnych poczynań na naszej grupie Rodzice, Rossnę! na FB
W czerwcu oprócz truskawek warto również sięgnąć po:
Owoce: agrest, wiśnie
Warzywa: botwinka, cebula dymka, cukinia, groszek cukrowy, groszek zielony, młoda kapusta, natka pietruszki, por, rukola, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, szparagi, szpinak
Więcej, o sezonowym odżywianiu dzieci, przeczytasz w >>Sezonowa dieta dziecka <<