Białko jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu. I nie tylko ludzkiego – występuje niemal w każdym żywym organizmie, włącznie z wirusami oraz grzybami.
Musimy pamiętać, by nasza codzienna dieta zawierała produkty bogate w białko. To składnik niezbędny do życia, wchodzi w skład wszystkich narządów. Można je znaleźć w enzymach, hormonach, przeciwciałach. Białko bierze także udział w procesie przemiany materii. To dzięki niemu możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także transport hemoglobiny, skurcze mięśni, wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych. Liczba funkcji, które pełni, jest ogromna. Niech dowodem na to będzie fakt, że w ciele dorosłego człowieka znajduje się ok. 10–14 kg białka, a co najmniej 300 g ulega wymianie w ciągu doby.
Dlatego każdego dnia powinnyśmy dbać o dostarczenie organizmowi pełnowartościowego białka, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Produkty bogate w białko trzeba jeść codziennie.
Białka: warto wiedzieć
Proteiny składają się z aminokwasów, które dzieli się na:
- egzogenne (niezbędne) – organizm nie umie ich sam wytworzyć, trzeba je dostarczyć wraz z pożywieniem;
- endogenne (nie niezbędne) – są przez organizm syntetyzowane, czyli organizm sam je sobie buduje, czerpiąc z innych składników dostarczanych w pożywieniu;
- warunkowo niezbędne – organizm umie je sam wytwarzać, jednak zdarza się, że zapotrzebowanie na dany aminokwas przewyższa możliwości produkcyjne i niezbędne jest dostarczenie go z zewnątrz.