Cukier i sól w diecie dziecka – czy warto wprowadzać?

08.02.2021
header

Czy małym dzieciom potrzebny jest cukier? Czy mogą używać słodzików? Od którego roku życia dziecko może jeść solone potrawy? Jakie są zdrowotne konsekwencje nadmiernego spożycia cukru i soli? Na te i inne pytania odpowiada Aneta Łańcuchowska, dietetyczka.

Dziecku nie brakuje cukru

Nie musimy się martwić o to, że dieta dziecka jest mdła, pozbawiona słodkiego smaku. To, że nie słodzimy dziecku napojów i potraw nie oznacza, że nie zawiera cukru! Jest w niej obecny od pierwszego dnia życia: w pokarmie mamy czy mleku modyfikowanym, w formie naturalnego cukru – laktozy. Z czasem, kiedy rozszerzamy dziecięcy jadłospis o kawałki owoców, maluch dostaje kolejny cukier - fruktozę. Wniosek: nie ma powodów, aby do pożywienia dziecka dodawać cukier. Do ukończenia pierwszego roku życia dziecku nie należy podawać cukru zarówno w postaci czystej sacharozy, jak i jej zamienników: ksylitolu, aspartamu, miodu czy różnorakich syropów. Również w kolejnych latach, dieta dziecka powinna być uboga w tzw. dodany cukier – jest go wystarczająco dużo w produktach z codziennego menu.

Jak uchronić dzieci przed cukrem?Jak uchronić dzieci przed cukrem?

Wielka odpowiedzialność spoczywa na rodzicach. To właśnie oni powinni w tej kwestii „świecić” przykładem: nie jedząc słodyczy, nie kupując ich do domu, a tym bardziej nie częstując nimi dzieci. Jeśli rodzice sami nie pokażą maluchowi, że istnieją super słodkie potrawy, to raczej nie muszą obawiać się, że dziecko samo nagle zacznie się domagać czegoś słodkiego.

Solić, czy nie solić potrawy dla dzieci?

Jedynymi cennymi dla organizmu dziecka składnikami zawartymi w soli spożywczej są sód i jod. Sód z powodzeniem dostarczymy dziecku w serach, mleku czy płatkach owsianych. Natomiast w przypadku jodu sprawa jest bardziej skomplikowana - spożycie jodowanej soli polskiej rzeczywiście podnosi poziom tego pierwiastka w diecie. Jednak sól nie powinna się pojawiać w pożywieniu dziecka aż do ukończenia drugiego roku życia. Potem produkty z dodatkiem soli mogą wprawdzie lądować na talerzu, ale sporadycznie, z zachowaniem zasady: im mniej, tym lepiej.

Ograniczenie cukru i soli przyda się także rodzicom - biorąc pod uwagę, że w diecie dorosłego Polaka jest ich zdecydowanie za dużo. Tym sposobem nie tylko zadbają o zdrowie dzieci, ale również o własne samopoczucie i kondycję.

Opracowanie merytoryczne: dietetyczka Aneta Łańcuchowska

Co zaserwować dziecku, gdy ma ochotę na szybką przekąskę?

Produkty dla Twojego maluszka

Więcej dla Ciebie i Twojego dziecka

Odwiedź kanał Czyściochowo na YouTube i Spotify – bajki oraz piosenki z bohaterami Czyściochowa sprawią, że szczotkowanie zębów będzie kojarzone z przyjemnością, a mycie dłoni stanie się nieodłącznym elementem wizyty w toalecie! Tutaj nauka zdrowych nawyków higienicznych łączy się z zabawą.

Odwiedzam

Dołącz do grupy Rodzice, Rossnę! na Facebooku! – to przestrzeń do rozmów, wymiany doświadczeń oraz dzielenia się wskazówkami dotyczącymi wychowania.

Dołączam

Posłuchaj podcastu Rodzice, Rossnę! lub zobacz Poradnik rodzica na YouTube – specjaliści w łatwy i przystępny sposób wyjaśniają to, co może wydawać się skomplikowane, podpowiadają rozwiązania oraz weryfikują powszechnie panujące przekonania dotyczące zdrowia, higieny i rodzicielstwa.

Słucham podcastu

Oglądam poradnik

Przeczytaj także!