Czy istnieją zdrowe słodycze dla dzieci?

24.03.2021
header

Z miłością do słodkiego smaku się rodzimy. To znaczy, że przyjemności z jedzenia słodkości nawet nie wysysamy z mlekiem matki, tylko mamy ją zakodowaną poprzez naturalny mechanizm przetrwania, który w drodze ewolucji towarzyszy gatunkowi ludzkiemu niemal od początku jego istnienia! Cukier w diecie dziecka jest zatem potrzebny, ale czy od pierwszych dni życia malucha powinniśmy wzbogacać jego dietę o słodki smak? - odpowiada Aneta Łańcuchowska, dietetyczka, ekspertka programu Rossnę!

Słodycz znamy od dziecka

Dziecko poznaje słodki smak już podczas karmienia piersią lub pijąc mleko modyfikowane. Rozszerzenie diety np. o kawałki owoców, wzbogaca ją o cukier owocowy, fruktozę - a ponadto o witaminy, składniki mineralne i błonnik. Rodzice nie mają zatem powodu by martwić się, że pozbawiając dziecka cukru dodanego pozbawiamy go jednego z pięciu podstawowych smaków.

Od kiedy cukier dla niemowlaka?

Do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia, cukier w diecie niemowlaka nie powinien być obecny pod żadną postacią - nawet mniej czy bardziej zdrowych zamienników cukru, jak np. ksylitolu, miodu czy słodkiego syropu.

Od drugiego roku życia dziecka, cukier w diecie powinien dostarczać nie więcej niż 5% całkowitej energii - i taki poziom cukru w diecie winien zostać utrzymany aż do wieku nastoletniego.

Czy cukier szkodzi?

Należy odróżnić cukier, który naturalnie jest obecny w wielu produktach np. w owocach od cukru, którego używamy do dosładzania – najczęściej białej sacharozy. To nadmiar tego drugiego prowadzi do negatywnych skutków zdrowotnych - zaburzeń metabolizmu, próchnicy zębów, chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy typu 2. Pamiętajmy ponadto, że cukier, który dodatkowo dosypujemy do dań, dostarcza dzieciom tylko i wyłącznie energię nie zapewniając innych wartości odżywczych. Co gorsza, jego konsumpcja ogranicza apetyt dzieci na inne, bogate w witaminy i składniki mineralne pokarmy, ponieważ czują się syte, najedzone.

Co zamiast cukru?

Poniżej prezentujemy przykładowe przepisy na proste i zdrowe smakołyki, które mogą śmiało zastąpić tradycyjne słodycze. Możemy też sięgnąć po gotowe produkty bez dodatku cukru takie jak: batoniki owsiane, musy owocowe, suszone owoce czy owocowe chipsy.

Pamiętajmy przy tym, że słodkości w diecie dziecka nie powinny być stałym elementem codziennego menu. Nie ustalajmy konkretnych pór czy dni, w których jedzenie słodkości staje się „tradycją”, aby nie przyzwyczajać dziecka, że słodki smak musi się pojawiać regularnie w jego jadłospisie. Słodycze dla dzieci nie powinny też być nagrodą np. za zjedzenie czegoś, czego dziecko nie chciało zjeść, albo za dobre zachowanie. W ten sposób utwierdzamy malca, że słodycze są czymś wyjątkowym, że warto na nie „pracować” i o nie walczyć.

Głównym źródłem energii w diecie maluchów powinny być węglowodany złożone, z całym dobrodziejstwem składników mineralnych i witamin, w jakie bogate są produkty je zawierające.

Zobaczcie kilka przepisów na zdrowy i słodki posiłek:

Zdjęcie
Zdjęcie

Zdrowe przekąski

Więcej dla Ciebie i Twojego dziecka

Odwiedź kanał Czyściochowo na YouTube i Spotify – bajki oraz piosenki z bohaterami Czyściochowa sprawią, że szczotkowanie zębów będzie kojarzone z przyjemnością, a mycie dłoni stanie się nieodłącznym elementem wizyty w toalecie! Tutaj nauka zdrowych nawyków higienicznych łączy się z zabawą.

Odwiedzam

Dołącz do grupy Rodzice, Rossnę! na Facebooku! – to przestrzeń do rozmów, wymiany doświadczeń oraz dzielenia się wskazówkami dotyczącymi wychowania.

Dołączam

Posłuchaj podcastu Rodzice, Rossnę! lub zobacz Poradnik rodzica na YouTube – specjaliści w łatwy i przystępny sposób wyjaśniają to, co może wydawać się skomplikowane, podpowiadają rozwiązania oraz weryfikują powszechnie panujące przekonania dotyczące zdrowia, higieny i rodzicielstwa.

Słucham podcastu

Oglądam poradnik

 

Przeczytaj także!