Oprócz witamin, na odporność wpływają także składniki mineralne, m.in. żelazo, cynk czy selen. Żelazo to oczywiście mięso, zawłaszcza to czerwone i jaja, ale nie tylko. To także zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych i pełnoziarniste produkty zbożowe. Cynku i selenu dostarczą dzieciom te same grupy produktów, co żelaza, ale zamiast zielonych warzyw w tym przypadku należy sięgnąć po orzechy i migdały.
Na koniec warto wymienić błonnik, który stanowi pożywienie dla dobroczynnych mikroorganizmów w jelitach stanowiących swoistą tarczę ochronną organizmu. Jego źródłem są oczywiście warzywa i owoce, a także produkty zbożowe z pełnego ziarna jak pełnoziarniste pieczywo i makaron, płatki, grube kasze i ryż brązowy.
Artykuł powstał we współpracy z ekspertem Nestle, dr. Katarzyną Zadką
Opracowanie i korekta merytoryczna psycholożka Aleksandra Iwacz, Mamologia, ekspertka programu Rossnę!