Czym myć szafki kuchenne z tłuszczu – matowe i z połyskiem?

20.07.2024
Kobieta czyści fronty szafek kuchennych

Czyszczenie szafek kuchennych z tłuszczu, plam i zabrudzeń wymaga odpowiedniego podejścia, w zależności od materiału, z którego wykonane są fronty. Meble matowe i z połyskiem różnią się pod względem pielęgnacji, dlatego ważne jest stosowanie właściwych środków czyszczących i narzędzi. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o fronty lakierowane, akrylowe czy oklejone, aby zachowały estetyczny wygląd przez długi czas.

Jakie zabrudzenia i plamy są groźne dla szafek kuchennych?

Codzienne czyszczenie szafek kuchennych wymaga dopasowania metody do rodzaju powierzchni. Sposób pielęgnacji zależy przede wszystkim od tego, z czego wykonane są fronty – typu okleiny i rodzaju lakieru. Przy czyszczeniu mebli kuchennych priorytetem jest zarówno zachowanie estetyki, jak i bezpieczeństwo czyszczonych powierzchni.

Wśród najczęstszych zabrudzeń w kuchni spotykamy różnorodne plamy – z tłuszczu, soków owocowych i warzywnych – sok z buraka, kurkuma czy czerwone wino. Także kawa i herbata, jeśli rozleją się na meble kuchenne, szczególnie te o jasnych kolorach, mogą spowodować trwałe zacieki. Jeżeli nie zostaną odpowiednio szybko usunięte mogą powodować powstanie trwałych śladów, odbarwień i zacieków.

Tłuszcz przyciąga kurz i zanieczyszczenia, tworząc trudną do usunięcia warstwę brudu. Z czasem nieusunięty może wniknąć w mikroskopijne pory powierzchni, prowadząc do jej matowienia lub żółknięcia. Dlatego regularne usuwanie tłustych osadów jest kluczowe dla zachowania pierwotnego wyglądu mebli.

Środki, które pomogą Ci w czyszczeniu mebli kuchennych

Czym myć szafki kuchenne matowe i z połyskiem?

Szafki kuchenne z połyskiem oraz matowe fronty mogą być wykonane w różnych technologiach – lakierowane, akrylowe lub pokryte okleiną. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla wszystkich typów powierzchni jest czyszczenie wodą lub wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Odrobina płynu do naczyń lub mydła w płynie rozpuszczona w letniej wodzie stanowi uniwersalny środek czyszczący. Dla bardziej wymagających zabrudzeń możesz sięgnąć po specjalistyczne preparaty stosowane przez stolarzy, które są neutralne dla powłok lakierniczych i delikatnie usuwają brud bez uszkadzania samej powierzchni.

Meble na wysoki połysk szczególnie wymagają delikatnego traktowania, ponieważ każde zadrapanie czy mikrorysę widać na nich znacznie wyraźniej niż na powierzchniach matowych. Z kolei matowe meble kuchenne lepiej maskują drobne uszkodzenia, ale mogą łatwiej wchłaniać tłuszcz, przez co tworzą się nieestetyczne plamy.

Bardzo istotne jest również to, czym czyścisz swoje fronty kuchenne. Używaj wyłącznie ściereczek z mikrofibry, wysokiej jakości miękkich ręczników papierowych lub delikatnych zmywaków (nigdy ich twardej powierzchni). Nie stosuj druciaka, który porysuje powierzchnię. Po wyczyszczeniu zawsze dokładnie osusz meble aby zapobiec powstawaniu zacieków wodnych, które są widoczne na ciemnych meblach lakierowanych.

Do czyszczenia przydadzą Ci się

Jak myć szafki lakierowane?

Fronty lakierowane to głównie elementy wykonane z płyty MDF – materiału bardzo wrażliwego zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i chemiczne. Dbałość o tego typu powierzchnie wymaga szczególnej ostrożności i przestrzegania kilku podstawowych zasad.

Do czyszczenia lakierowanych mebli kuchennych stosuj wyłącznie łagodne środki myjące. Najlepiej sprawdza się miękka ściereczka z mikrofibry lekko zwilżona wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Po umyciu natychmiast osusz powierzchnię drugą, suchą ściereczką z mikrofibry, by zapobiec powstawaniu zacieków wodnych, które są szczególnie widoczne na ciemnych powierzchniach. Bezwzględnie nie stosuj środków na bazie chloru ani mleczek do czyszczenia.

Unikaj używania materiałów ściernych, które mogą spowodować mikrozarysowania. Nawet drobne rysy na lakierowanych powierzchniach z czasem mogą stać się widoczne i gromadzić brud, co prowadzi do pogorszenia wyglądu mebli. Meble lakierowane są również podatne na odbarwienia pod wpływem silnych barwników i promieni słonecznych, dlatego warto chronić je przed intensywnym nasłonecznieniem.

Pamiętaj, że temperatura również ma znaczenie – nie używaj gorącej wody ani nie stawiaj gorących przedmiotów bezpośrednio na lakierowanych powierzchniach. Nagłe zmiany temperatury mogą powodować mikropęknięcia w powłoce lakierniczej, które z czasem staną się miejscem gromadzenia się brudu i tłuszczu.

Wybierz delikatny płyn do mycia naczyń

Czym myć szafki kuchenne w środku?

Wnętrza szafek kuchennych często zaniedbujemy podczas regularnego sprzątania, a przecież to tam przechowujemy naczynia i żywność. Czystość tych przestrzeni jest równie ważna jak estetyka frontów.

Do mycia wnętrz szafek najlepiej używać łagodnych środków czyszczących. Roztwór wody z dodatkiem płynu do naczyń doskonale sprawdzi się do usuwania kurzu i lekkich zabrudzeń. W przypadku półek wykonanych z laminowanych płyt wiórowych czy MDF. Unikaj nadmiernego moczenia, gdyż wilgoć może wniknąć w miejsca łączeń i spowodować pęcznienie materiału.

Szafki służące do przechowywania produktów spożywczych wymagają szczególnej uwagi. Warto je regularnie opróżniać i przecierać płynem o właściwościach dezynfekujących.

W przypadku szuflad i szafek zawierających przyprawy czy mąkę, warto zastosować papier lub maty silikonowe, które ułatwią późniejsze czyszczenie i usunięcie rozsypanych resztek. Po umyciu wnętrz mebli kuchennych zawsze pozostaw je otwarte do całkowitego wyschnięcia przed ponownym załadowaniem.

Regularne czyszczenie wnętrz szafek, przynajmniej raz na kwartał, pozwoli uniknąć nieprzyjemnych zapachów, rozwoju pleśni oraz gromadzenia się trudnych do usunięcia zabrudzeń.

Czego nie robić i czego nie stosować?

Stosowany dotąd często ocet ma kwaśny odczyn, a tym samym może nie być wskazany dla wszystkich rodzajów powłok, szczególnie dla białych lakierowanych mebli kuchennych, które mogą żółknąć pod jego wpływem. Podobnie soda oczyszczona, choć skuteczna w walce z zabrudzeniami, wykazuje właściwości ścierne, które mogą uszkodzić delikatne powierzchnie.

Kategorycznie unikaj:

  • stosowania ostrych druciaków i szorstkich gąbek, które pozostawiają mikrorysy szczególnie widoczne na meblach na wysoki połysk,
  • skrobania zaschniętych zabrudzeń ostrymi narzędziami, co może trwale uszkodzić powierzchnię frontów,
  • używania środków zawierających chlor i wybielaczy, które mogą prowadzić do odbarwień nawet najbardziej odpornych powierzchni.

Nie zaleca się również:

  • stosowania proszków o właściwościach ściernych, które mogą zmatowić błyszczące powierzchnie,
  • używania ścierek, które wcześniej były wykorzystywane z innymi detergentami, gdyż mogą zawierać resztki agresywnych substancji,
  • polerowania szafek kuchennych matowych na siłę, co może prowadzić do nierównomiernego połysku i zniszczenia zamierzonego efektu matowości.

Dowiedz się także