Co to jest gliceryna i dlaczego warto ją stosować w praniu?
Gliceryna (glicerol) to bezbarwna, lepka substancja o właściwościach higroskopijnych, co oznacza, że przyciąga i wiąże cząsteczki wody. Działa jak naturalny zmiękczacz, który sprawia, że ubrania stają się przyjemniejsze w dotyku. Zawsze stanowi dodatek do prania, które powinno być wykonane przy wykorzystaniu dobrego detergentu – płynu do prania, żelu, kapsułek lub proszku.
Główną zaletą gliceryny jest jej zdolność do zatrzymywania wilgoci w strukturze materiału, co zapobiega przesuszaniu się włókien. Jest szczególnie skuteczna przy tkaninach naturalnych, takich jak bawełna, len czy wełna – materiałach, które często tracą miękkość po wielu cyklach prania. Warto stosować ją również do prania ręczników, które dzięki temu zachowają puszystość i chłonność na dłużej. Dodatkowo, gliceryna pomaga zachować żywe kolory odzieży, zapobiegając ich blaknięciu. Gliceryna może więc być używana jako substytut płynu do płukania tkanin.
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie tkaniny będą dobrze reagować na glicerynę. Unikaj jej stosowania przy materiałach syntetycznych, które nie wchłaniają wilgoci tak jak naturalne włókna. W ich przypadku gliceryna może pozostawiać lepką warstwę na powierzchni. Również jedwab wymaga ostrożności, zbyt duża ilość gliceryny może zmienić jego charakterystyczny połysk.
Gliceryna może pochodzić z różnych źródeł – zarówno roślinnych, zwierzęcych, jak i syntetycznych. Do prania i kosmetyków, najczęściej używa się gliceryny pochodzenia roślinnego, uzyskiwanej jako produkt uboczny w procesie zmydlania tłuszczów roślinnych (np. oleju kokosowego, palmowego, rzepakowego czy sojowego). Jest to forma biodegradowalna, łagodna i bezpieczna dla skóry.