Czyszczenie lodówki krok po kroku
- Zacznij od opróżnienia lodówki ze wszystkiego, co się w niej znajduje. To świetna okazja, by sprawdzić, czy znajdujące się w niej artykuły nadają się jeszcze do spożycia. Produkty, które są zamrożone oraz takie, które powinny być przechowywane w niskich temperaturach możesz przełożyć do toreb termoizolacyjnych, obłożyć schłodzonymi wkładami bądź owinąć w koc termiczny.
- W kolejnym kroku odłącz lodówkę od prądu lub ustaw tryb rozmrażania.
- Następnie wyjmij ostrożnie z lodówki wszystkie ruchome części – półki, szufladki i przegródki. Namocz je w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wyczyść dokładnie każdą z nich. Możesz również umyć je w zmywarce, nastawiając program standardowego mycia. Pamiętaj, że zanim umieścisz je z powrotem w lodówce, muszą zostać starannie osuszone.
Czym myć lodówkę?
Teraz pora na mycie:
- Udrożnij i oczyść odpływ, który znajduje się na tylnej ściance lodówki.
Uchodzi tam skraplająca się woda i gromadzi się brud. Możesz użyć do tego wykałaczki bądź patyczka higienicznego.
- Umyj ściany oraz drzwi lodówki.
Lodówkę możesz czyścić za pomocą specjalnych, dedykowanych jej środków lub skorzystać np. z płynu do mycia naczyń czy mieszanki octu z wodą (w proporcji 1:4). Zwróć uwagę na wszystkie zagłębienia i zakamarki, bo tam również mogą gromadzić się resztki jedzenia i warto je dokładnie umyć. Na końcu wytrzyj wszystko do sucha ręcznikiem papierowym bądź czystą, suchą ściereczką.
- Zwróć uwagę na uszczelki – tam również gromadzi się brud.
Wyczyść je delikatnie gąbeczką lub wilgotną ściereczką. Uszczelki powinny być elastyczne i czyste, bo to od nich zależy szczelność drzwi, a szczelne drzwi zapewniają właściwą pracę lodówki.