Z czego wykonane są blachy do pieczenia i dlaczego się przypalają
Blachy do pieczenia są głównie wykonane ze stali węglowej, co zapewnia im odpowiednią wytrzymałość oraz przewodność cieplną. Często są one pokryte powłokami antyadhezyjnymi, które zapobiegają przywieraniu potraw i ułatwiają czyszczenie. Mimo to, podczas pieczenia mogą się przypalać, zwłaszcza jeśli temperatura jest zbyt wysoka, potrawy są pozostawione w piekarniku zbyt długo lub użyliśmy niewłaściwego programu pieczenia.
Problemem jest zwłaszcza przypalony tłuszcz, który potrafi pozostawić trudne do usunięcia ślady. Dzieje się tak także dlatego, że potrawy nie są na czas pieczenia opakowane w folie do lub zabezpieczone papierem. Innym czynnikiem jest nieprzekładanie potraw w trakcie pieczenia, co sprawia, że niektóre części mogą się bardziej przypalać z powodu nierównomiernego rozkładu ciepła.
Czym umyć blachę z piekarnika?
Po zakończeniu pieczenia poczekaj, aż powierzchnia lekko ostygnie – nie zalewaj jej od razu wodą, gdyż nagła zmiana temperatury może doprowadzić do odkształcenia. Gdy blacha od piekarnika jest jeszcze ciepła (ale nie gorąca), zastosuj profesjonalny płyn do czyszczenia powierzchni kuchennych. W drogerii znajdziesz specjalistyczne preparaty, które skutecznie poradzą sobie z zabrudzeniami i tłuszczem, nie uszkadzając przy tym powierzchni.
Dobrym rozwiązaniem są też pianki i żele przeznaczone do czyszczenia piekarników – możesz ich używać również do blachy. Zawierają one składniki aktywne, które zmiękczają zabrudzenia, ułatwiając ich usuwanie. Po nałożeniu środka odczekaj kilka minut, a następnie przetrzyj powierzchnię wilgotną ściereczką z mikrofibry i dokładnie spłucz wodą.