Kombucha i jej właściwości
Kombucha (czyt. kombucza) to popularny w ostatnich latach napój powstający w procesie fermentacji herbaty. Najważniejszym jego elementem jest grzybek japoński (zwany też herbacianym) odpowiedzialny za walory smakowe i musującą postać. Kombucha świetnie gasi pragnienie i ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale najciekawsze jest jej zastosowanie w kosmetyce.
Kombucha zawiera mnóstwo składników odżywczych kluczowych dla zachowania dobrej kondycji skóry, takich jak:
- aminokwasy,
- witaminy C i z grupy B,
- minerały: cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź,
- kofeina,
- naturalne antyoksydanty – polifenole.
Kombuchę znajdziemy przede wszystkim w kosmetykach do pielęgnacji twarzy – kremach, peelingach, tonikach, piankach i żelach do mycia, produktach złuszczających, nawilżających, rozświetlających i odmładzających. Jej właściwości trafią w potrzeby szczególnie cer: tłustej, trądzikowej i problematycznej, zapobiegając powstawaniu niedoskonałości, przywracając prawidłowe pH, zapewniając dogłębne oczyszczenie, a zarazem nawilżenie i wsparcie naturalnej bariery ochronnej (mikrobiomu). Jednocześnie działanie detoksykujące kombuchy jest na tyle łagodne, że nie podrażni nawet wrażliwej cery. „Wisienką na torcie” są jej właściwości przeciwstarzeniowe :)


