Jak smakuje?
Jest słodka, z leciutko wyczuwalną owocową, cierpkawą nutką. Ma ciekawy czekoladowo-karmelowy zapach.
Dla zdrowia
Chleb świętojański i jego przetwory zawierają sporo białka i węglowodanów złożonych – odczuwalny przez nas słodki smak strąków bierze się stąd, że amylaza (enzym zawarty w ślinie) łatwo rozkłada te węglowodany na cukry proste.
To cenne źródło wapnia, zawiera też fosfor, potas, magnez, żelazo, miedź oraz prowitaminę A i witaminy B2, B3 i D.
Jest słodzikiem, który mogą stosować diabetycy. Nie tylko jest dla nich bezpieczny, ale nawet pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Ma właściwości wykrztuśne – warto więc używać jej, kiedy mamy problemy z odkrztuszaniem zalegającej wydzieliny, np. podczas zapalenia oskrzeli. Z tego samego powodu można polecić melasę palaczom, którzy rzucają nałóg.
Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Dzięki stosunkowo wysokiej zawartości żelaza wskazana jest dla kobiet w ciąży oraz podczas menstruacji. Łagodzi także objawy napięcia przedmiesiączkowego.