fot. iStock

Mocznik - perfekcyjne nawilżanie skóry

Nawilża, łagodzi, złuszcza. Znajdziecie go w kosmetykach do pielęgnacji stóp i dłoni, w balsamach, pilingach, preparatach do cery wrażliwej i z problemami. Mocznik to kosmetyczny cudotwórca.

Odłóżmy na bok negatywne skojarzenia. Mimo niezbyt fortunnej nazwy mocznik ma wiele dobroczynnych właściwości, które można porównać na przykład do kwasu hialuronowego. Jako jeden ze składników tzw. NMF (natural moisturizing factor, czyli naturalnego czynnika nawilżającego), zapewnia prawidłowe nawilżenie skóry i jest samoistnie wytwarzany przez nasz organizm. To po prostu naturalny efekt uboczny przemiany białek, który powstaje głównie w wątrobie, a następnie jest wydalany razem z moczem i potem. To dzięki niemu skóra jest miękka, jędrna i gładka. Jego niedobór w organizmie można rozpoznać po nieprzyjemnym uczuciu swędzenia i łuszczenia się skóry.

Ten cenny składnik chętnie stosowany jest przez przemysł kosmetyczny, który wykorzystuje jego syntetyczną odmianę. Powstaje ona w laboratoriach chemicznych w wyniku syntezy amoniaku oraz dwutlenku węgla, przybiera formę białych bezwonnych kryształów. Mocznik najczęściej występuje na etykietach produktów kosmetycznych pod nazwą urea, ewentualnie carbamide, carbonyl diamide, isourea. Często pojawia się w ich składzie w połączeniu z kwasem mlekowym, który wspomaga jego działanie złuszczające. Dobrze też, gdy jest jednym z pierwszych na liście wymienionych składników, bo to oznacza, że jest go dużo i wówczas jego skuteczność jest najwyższa.

Uniwersalny bohater

Ze względu na swoje właściwości nawilżające i zdolności higroskopijne (przyciąga cząsteczki wody i zatrzymuje je w naskórku, nie pozwalając im wyparować, dzięki czemu zapewnia odpowiednie nawilżenie warstwy rogowej) mocznik doskonale nadaje się do pielęgnacji zarówno skóry normalnej, mieszanej, jak i suchej oraz skłonnej do podrażnień. Jest też powszechnie stosowany w kremach do rąk i stóp. Po preparaty z mocznikiem powinny sięgać zwłaszcza osoby, które mają problemy z pękającymi piętami, odciskami czy suchą, szorstką, łuszczącą się skórą na kolanach i łokciach, a także kobiety w okresie menopauzy, u których skóra traci wilgotność i elastyczność na skutek zmian hormonalnych. Kosmetyki mające w swoim składzie mocznik świetnie sprawdzają się też w pielęgnacji skóry tłustej, atopowej i z problemami, np. trądzikiem, grzybicą, łuszczycą. To jednak nie koniec jego możliwości. Mocznik wspomaga też walkę z rozstępami i przeciwdziała wrastaniu włosków. Zmiękczając skórę, sprawia, że nowo wyrastającym włosom łatwiej jest przebić się przez naskórek. Nic dziwnego więc, że często znajduje się w składzie produktów zalecanych po goleniu i depilacji; występuje w nich zwykle w stężeniu 20-procentowym.

Teskt: Anna Wilk