Dbamy o siebie coraz bardziej świadomie. Uważnie czytamy etykiety produktów, analizujemy ich składy, korzystamy z aplikacji, które „dekodują” ewentualne toksyczne substancje zawarte w kupowanych przez nas produktach. Zdajemy sobie sprawę, że to, co nakładamy na skórę i włosy, może mieć wpływ na cały nasz organizm. Wraz z modą na ekologiczny tryb życia coraz więcej z nas sięga po naturalne kosmetyki. I słusznie, bo właściwości pochodzących z natury składników są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie, aromaterapii i ziołolecznictwie od wieków.
Składniki pod lupą
Zgodnie z normami przyjętymi przez międzynarodowe organizacje ekologiczne, kosmetyki naturalne to takie, do których produkcji wykorzystuje się wyłącznie surowce pochodzenia roślinnego, mineralnego lub morskiego. Są one pozyskiwane w wyniku naturalnych procesów, takich jak ekstrakcja, suszenie, destylacja czy tłoczenie na zimno. Kolejny warunek to aby nie były przetwarzane razem z produktami pochodzenia chemicznego.
Obok nich w składzie produktu mogą jednak występować syntetyczne substancje, np. konserwanty, jak benzoesan i sorbinian sodu czy kwas dehydrooctowy, dzięki którym kosmetyki nie psują się i dłużej zachowują trwałość. Są one zgodne z normami i zaaprobowane przez europejską organizację Ecocert przyznającą ekologiczne certyfikaty. Kosmetyki organiczne muszą zaś pochodzić z roślin niemodyfikowanych genetycznie i uprawianych na ekologicznych farmach, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów. Jako konserwujące utrwalacze stosuje się w nich tylko naturalne składniki, np. oleje czy witaminy, np. witaminę E, dlatego też mają zwykle krótszą datę ważności (2–6 miesięcy po otwarciu). Ponadto, zarówno w przypadku kosmetyków naturalnych, jak i organicznych, ich opakowania powinny być biodegradowalne i wykonane z surowców nadających się do recyklingu.
Znak eko jakości
Gwarancją naturalnego składu są też eko certyfikaty. Aby kosmetyk mógł zostać uznany za ekologiczny, powinien w min. 95 proc. składać się z naturalnych komponentów, pochodzących z ekologicznych plantacji lub dzikich zbiorów. Tylko takie produkty mogą ubiegać się o eko znaki jakości, takie jak Ecocert, BIO, ECO, NaTrue czy BDIH.