Dlaczego trudno sprać plamy z barszczu?
Plamy z barszczu czerwonego są wyjątkowo trudne do usunięcia ze względu na zawarte w nim naturalne barwniki. Głównym winowajcą jest obecna w burakach betanina – związek należący do grupy betalain, który nadaje barszczowi charakterystyczny intensywny karmazynowy kolor. Substancja ta ma silne właściwości barwiące i łatwo wnika w strukturę włókien tkanin, szczególnie tych naturalnych jak bawełna czy len.
Co więcej, sam barszcz czerwony w zależności od przepisu może zawierać także tłuszcze – pochodzące z dodatku śmietany, oleju czy masła. Wszelkie dodatki dodatkowo utrwalają plamę na tkaninie. Tłuszcze tworzą warstwę ochronną wokół barwników, utrudniając ich rozpuszczenie i usunięcie plamy. Dlatego właśnie zwykłe pierwsze pranie często okazuje się nieskuteczne.
Zabrudzeniom z barszczu szczególnie często ulegają nie tylko elementy garderoby, ale również obrusy i serwety. Wynika to z faktu, że barszcz serwowany jest zazwyczaj podczas uroczystych posiłków (dlatego też często tego typu ślady pojawiają się na koszuli), gdy stół nakryty jest eleganckim białym obrusem. Niestety, plamy na jasnych tkaninach szczególnie widoczne i trudne do wywabienia.