Mini pizza z placków ziemniaczano - dyniowych
przepis na 6 - 8 porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
- 3 pomidory
- kilka plastrów szynki
- 150 gram sera żółtego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, dynię, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskamy i odlewamy nadmiar wody, dodajemy jajka, mąkę pszenną i odrobinę soli, wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Na łyżkę nakładamy porcje ciasta i wylewamy je na patelnie formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Na każdy placek nakładamy plaster pomidora, szynki i żółty ser . Zapiekamy w piekarniku w temp.160 stopni ok 10 minut.
