Podobieństwa
- I chlorella, i spirulina to bogate źródło dobrze przyswajalnego białka (średnio ok. 60 g w 100 g). Dzięki temu są świetnym uzupełnieniem diety wegetarian i wegan. Dla porównania: 100 g mięsa dostarcza ok. 20 g białka, taka sama ilość soczewicy – ok. 25 g.
- Mają udowodnione działanie detoksykujące. Zawarty w nich chlorofil usuwa z organizmu metale ciężkie i półmetale (m.in. trujący arsen), chemikalia, produkty rozpadu alkoholu. Wzbogacenie diety w chlorellę i spirulinę poleca się także palaczom, osobom przyjmującym duże ilości leków oraz chorym na wątrobę. Warto stosować je także podczas chemio– i radioterapii (jednak najlepiej w porozumieniu z lekarzem prowadzącym).
- Oba gatunki wspomagają system odpornościowy, pomagają też zwalczać wolne rodniki, co ma wpływ na opóźnienie procesu starzenia i jest ważne w profilaktyce antynowotworowej.
- Są świetnym i kompleksowym źródłem witamin i minerałów. Zawierają m.in. witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, wśród nich witaminę B12, praktycznie niewystępującą w innych roślinach; dostarczają też wapnia, magnezu, cynku i potasu.
- Obniżają ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu.
- Mają odczyn zasadowy – wyrównują pH organizmu. Włącz je do diety, jeśli brak ci energii, masz złe samopoczucie albo często się przeziębiasz.