Co warto jeść w ciąży?
U kobiet spodziewających się potomstwa wzrasta przede wszystkim zapotrzebowanie na kwas foliowy, żelazo oraz jod. Oczywiście równie ważne jak zaspokojenie zwiększonego popytu na te składniki jest dostarczanie do organizmu przyszłej mamy wszystkich innych składników mineralnych i witamin. Dla prawidłowego rozwoju dziecka ważna jest urozmaicona i odpowiednio zbilansowana dieta. Codzienny jadłospis kobiet w ciąży powinien obfitować w:
- pełnoziarniste produkty zbożowe, m.in. pieczywo razowe, różnego rodzaju kasze czy też makaron pełnoziarnisty;
- pełnowartościowe białko, którego źródłem może być chude mięso, ryby, jaja czy strączki;
- nie zapominajmy też oczywiście o warzywach i owocach;
- warto pamiętać o zdrowych tłuszczach, które dostarcza oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy czy też nasiona słonecznika.