Wróć do wszystkich inspiracji

Jak myć lodówkę? Praktyczne porady

Jak myć lodówkę? Praktyczne porady

Lodówka jest sprzętem, który eksploatujemy bardzo intensywnie na co dzień. By pracowała poprawnie i – co ważne – wydajnie, musi być czysta. W końcu nie chodzi tylko o względy estetyczne, ale głównie o nasze zdrowie. Systematyczne mycie lodówki pozwala pozbyć się nieprzyjemnych zapachów i chroni przed rozwojem szkodliwych bakterii oraz pleśni, które mogą się w niej rozwinąć i stanowić zagrożenie dla jakości produktów, które w niej trzymamy. Jak wyczyścić lodówkę? Czego możemy użyć? Już wyjaśniamy :)

Czyszczenie lodówki krok po kroku

  • Zacznij od opróżnienia lodówki ze wszystkiego, co się w niej znajduje. To świetna okazja, by sprawdzić, czy znajdujące się w niej artykuły nadają się jeszcze do spożycia. Produkty, które są zamrożone oraz takie, które powinny być przechowywane w niskich temperaturach możesz przełożyć do toreb termoizolacyjnych, obłożyć schłodzonymi wkładami bądź owinąć w koc termiczny.
  • W kolejnym kroku odłącz lodówkę od prądu lub ustaw tryb rozmrażania.
  • Następnie wyjmij ostrożnie z lodówki wszystkie ruchome części – półki, szufladki i przegródki. Namocz je w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wyczyść dokładnie każdą z nich. Możesz również umyć je w zmywarce, nastawiając program standardowego mycia. Pamiętaj, że zanim umieścisz je z powrotem w lodówce, muszą zostać starannie osuszone.

Czym myć lodówkę?

Teraz pora na mycie:

  • Udrożnij i oczyść odpływ, który znajduje się na tylnej ściance lodówki.

Uchodzi tam skraplająca się woda i gromadzi się brud. Możesz użyć do tego wykałaczki bądź patyczka higienicznego. 

  • Umyj ściany oraz drzwi lodówki.

Lodówkę możesz czyścić za pomocą specjalnych, dedykowanych jej środków lub skorzystać np. z płynu do mycia naczyń czy mieszanki octu z wodą (w proporcji 1:4). Zwróć uwagę na wszystkie zagłębienia i zakamarki, bo tam również mogą gromadzić się resztki jedzenia i warto je dokładnie umyć. Na końcu wytrzyj wszystko do sucha ręcznikiem papierowym bądź czystą, suchą ściereczką.

  • Zwróć uwagę na uszczelki – tam również gromadzi się brud.

Wyczyść je delikatnie gąbeczką lub wilgotną ściereczką. Uszczelki powinny być elastyczne i czyste, bo to od nich zależy szczelność drzwi, a szczelne drzwi zapewniają właściwą pracę lodówki.

Teraz chwila oddechu i czas na to, by lodówka dokładnie wyschła. Włącz ją dopiero wtedy, gdy będzie zupełnie sucha. 

Po uruchomieniu możesz zacząć organizować przestrzeń wewnątrz lodówki :) Zamontuj umyte wcześniej półki, szufladki i przegródki. Wytrzyj słoiki, butelki i inne opakowania produktów spożywczych zanim włożysz je z powrotem do środka.

Górne półki to miejsce dla nabiału, serów, masła i jajek. Półkę niżej możesz zaadaptować na wędliny i inne gotowe potrawy. Na najniższej półce trzymaj mięso i ryby, a w szufladach warzywa i owoce – tam mają najlepsze warunki do zachowania świeżości. Drzwi lodówki to miejsce, gdzie temperatura zmienia się najczęściej – możesz tam włożyć soki, napoje, różne sosy i inne słoiki.

Mycie lodówki – jak często?

Przy częstym jej używaniu – raz na miesiąc, natomiast gdy Twoja lodówka częściej widzi światło niż jedzenie – wystarczy raz na pół roku ;) A tak zupełnie serio – takie gruntowne czyszczenie powinieneś jej zafundować przynajmniej 2 razy w roku. Są takie miejsca, o które oczywiście trzeba zadbać częściej, np. szuflady na owoce i warzywa. Staraj się na bieżąco eliminować wszystkie drobne zabrudzenia oraz pamiętaj o tym, by codziennie przeglądać żywność, która się w niej znajduje. Szczególną uwagę zwróć na owoce oraz warzywa, bo to właśnie one najszybciej gniją.

WSKAZÓWKA:

Jeśli chcesz wyeliminować nieprzyjemne zapachy z lodówki, możesz do małej miseczki wsypać mieloną kawę, która maskuje brzydkie zapachy bądź sodę, która je pochłania. Napełniony pojemniczek postaw na jednej z półek. Pamiętaj o regularnym wymienianiu jego zawartości ??