Jak wyczyścić frytkownicę beztłuszczową?

10.10.2024
Frytkownica beztłuszczowa z wypieczonymi frytkami

Frytkownica beztłuszczowa to nowoczesne urządzenie, które wymaga odpowiedniego czyszczenia, aby zachować pełną funkcjonalność i zapewnić długotrwałe użytkowanie. Regularne usuwanie resztek jedzenia i tłuszczu po każdym użyciu nie tylko przedłuża żywotność sprzętu, ale także zapobiega nieprzyjemnym zapachom i utrzymaniu smaku potraw. Dowiedz się, jak prawidłowo czyścić frytkownicę, dbając o jej powierzchnię i elementy grzewcze.

Czy frytkownicę trzeba myć po każdym użyciu, co stosować do mycia?

Zdecydowanie tak. Po każdym użyciu trzeba umyć urządzenie, a szczególnie dokładnie szufladę. Regularne czyszczenie zapobiega gromadzeniu się resztek jedzenia i tłuszczu, które z czasem stają się trudne do usunięcia, powodują nieprzyjemny zapach i mogą wpływać na smak kolejnych potraw.

Do codziennego czyszczenia najlepiej stosować delikatne środki, które skutecznie odtłuszczą airfryer’a, nie uszkadzając przy tym powierzchni. Świetnym wyborem jest płyn do mycia naczyń rozcieńczony w ciepłej wodzie w połączeniu z miękką gąbką lub ściereczką z mikrofibry.

Unikaj agresywnych środków zawierających chlor czy amoniak, gdyż mogą one uszkodzić powłokę nieprzywierającą, tym bardziej, że w zależności od producenta, pojemnik na żywność może być pokryty powłoką teflonową lub ceramiczną.

Jak i czym myć air fryer'a na zewnątrz i w środku?

Obudowę ze stali nierdzewnej najlepiej czyścić specjalnym środkiem do czyszczenia stali szlachetnej. Elementy plastikowe wytrzyj płynem do naczyń. Używaj wyłącznie ściereczek z mikrofirby i miękkich zmywaków. Produkty te, dostępne w drogeriach, nie tylko czyszczą, ale także nadają połysk bez smug.

Wnętrze komory po wyjęciu szuflady wymaga szczególnej ostrożności – przetrzyj je miękką, wilgotną ściereczką. Przy trudniejszych zabrudzeniach użyj delikatnie gąbki z roztworem wody i płynu do naczyń. Pamiętaj – nigdy nie zanurzaj korpusu urządzenia w wodzie. Nie wolno także wlewać wody bezpośrednio do komory z elementami elektrycznymi. Możesz jednak nalać niewielką ilość wody z płynem do naczyń do wyjętej szuflady, aby zmiękczyć zabrudzenia.

Kosz frytkownicy beztłuszczowej wymaga czyszczenia po każdym użyciu. Ułatwieniem jest stosowanie specjalnych wkładów z papieru do pieczenia – pamiętaj tylko, by dobrać odpowiednią wielkość do swojego modelu. To praktyczne rozwiązanie znacznie ograniczy konieczność czyszczenia po każdym użyciu.

Wybierz delikatny płyn do naczyń

Jak wyczyścić grzałkę?

Grzałka to serce Twojej frytkownicy beztłuszczowej i wymaga szczególnej uwagi. Przed czyszczeniem upewnij się, że urządzenie jest odłączone od zasilania i całkowicie wystudzone – to absolutna podstawa bezpieczeństwa.

Do czyszczenia grzałki użyj miękkiej, lekko wilgotnej ściereczki z mikrofibry. Przy trudniejszych plamach pomocna będzie szczoteczka z bardzo miękkim włosiem – świetnie sprawdzi się stara szczoteczka do zębów. Wykonuj delikatne ruchy, by nie uszkodzić elementu grzewczego.

Absolutnie nie używaj do czyszczenia grzałki:

  • metalowych zmywaków czy drucianych szczotek,
  • agresywnych środków chemicznych zawierających kwasy lub alkohol,
  • nadmiernej ilości wody, która może dostać się do elementów elektrycznych.

Jeśli zauważysz trudniejsze zabrudzenia, delikatnie przetrzyj je ściereczką lekko nasączoną roztworem wody z płynem do naczyń. Pamiętaj, aby ściereczka była wilgotna, a nie mokra. Po czyszczeniu osusz grzałkę i pozostaw frytkownicę otwartą na kilka godzin do całkowitego wyschnięcia. Wstrzymaj się też z użytkowanie urządzenia do całkowitego wyschnięcia wszystkich jego elementów.

Jak wyczyścić szufladę – czy można myć ją w zmywarce?

Możliwość mycia szuflady w zmywarce zależy od modelu urządzenia i rodzaju powłoki. Zawsze w pierwszej kolejności sprawdź zalecenia producenta w instrukcji obsługi. Część producentów dopuszcza taką możliwość.

Większość szuflad pokryta jest specjalną powłoką ochronną – najczęściej PTFE (Teflon) lub ceramiczną. Dzięki nim frytkownica łatwa do czyszczenia nie jest tylko reklamowym hasłem. Powłoki te są gładkie, odporne na wysoką temperaturę i zapobiegają przywieraniu.

Głównym powodem, dla którego często nie zaleca się mycia w zmywarce, jest właśnie ochrona tych powłok. Wysoka temperatura i agresywne detergenty mogą z czasem uszkodzić warstwę nieprzywierającą. Dodatkowo, niektóre modele zawierają elementy wrażliwe na nadmierną wilgoć.

Jeśli producent dopuszcza mycie w zmywarce – możesz korzystać z tej opcji. Mimo to, zalecam okresowe mycie ręczne dla przedłużenia żywotności powłoki. Do ręcznego czyszczenia użyj miękkiej gąbki i ciepłej wody z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń. Przy uporczywych zabrudzeniach namocz szufladę w ciepłej wodzie z płynem na kilka minut. Po umyciu dokładnie wypłucz element i osusz miękką ściereczką.

Do czyszczenia przydadzą Ci się

Poznaj pozostałe porady