Profilaktyka przede wszystkim
Kobieta w ciąży jest wyjątkowo narażona na wszelkie infekcje – dlatego należy jej się szczególna uwaga i wsparcie. Podczas ciąży stosowanie większości leków jest niewskazane, toteż lepiej zadbać o odporność, niż zmagać się z chorobami.
Jak wzmocnić odporność w ciąży?
Najlepsze będą naturalne sposoby. Spacer na świeżym powietrzu, aktywność ruchowa (nie wolno przy tym zapominać, że intensywność i rodzaj ćwiczeń powinien być dostosowany do etapu i przebiegu ciąży), dodatkowa drzemka lub dłuższy sen. Pamiętajmy, że odporność organizmu obniża wiele czynników na przykład stres, napięcie, deficyt snu czy zła dieta.
Co jeść w ciąży?
- Odpowiednia dieta przyszłej mamy jest ważna, ponieważ dostarcza dziecku witaminy oraz składniki mineralne, jednak na odporność dziecka wpływ ma przede wszystkim zasiedlenie dobrymi bakteriami w trakcie porodu oraz kangurowania tuż po - podkreśla lekarka Katarzyna Woźniak.
Co więc powinna zawierać zdrowa dieta dla kobiety w ciąży?
- owoce i warzywa bogate w witaminę C, takie jak papryka, czarna porzeczka, pomarańcze czy kiwi;
- produkty będące źródłem beta-karotenu, czyli morele, dynia, marchewka, mango, figi, melony,
- ryby morskie, bogate w kwasy omega-3;
- kiszonki, które bardzo dobrze wpływają na florę jelitową.
Przyszłym mamom potrzebna jest także witamina D, kwas foliowy i żelazo. Należy jednak pamiętać, że powinny być one suplementowane w porozumieniu z lekarzem prowadzącym ciążę i po sprawdzeniu ich poziomu w organizmie.
Chcesz się dowiedzieć, jak zbudować odporność Twojego dziecka? Jesteś w ciąży i chcesz wzmocnić swój organizm? Zobacz e-booka, którego przygotowaliśmy razem z naszymi ekspertami dla uczestników programu Rossnę!