Liczi – właściwości, wartości odżywcze, smak, kalorie

07.06.2025
header

.Liczi to nie tylko egzotyczna przekąska o słodko-kwiatowym smaku, ale także owoc bogaty w witaminę C, przeciwutleniacze i błonnik. Wspiera odporność, serce, trawienie i zdrowie skóry. Dowiedz się, jak jeść liczi, kiedy może być niebezpieczne oraz jak wykorzystywane jest w kosmetyce i zdrowej diecie.

Jakie właściwości ma liczi?

Liczi (litchi) to soczysty, słodki i aromatyczny owoc egzotyczny, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Wyróżnia czerwoną, chropowatą skórką, pod którą kryje się perłowobiały, miąższ i duża, ciemna pestka. Jest nie tylko pyszną przekąską, ale także cennym źródłem witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, które wynikają z bogactwa witamin, minerałów i związków bioaktywnych.

  • Wspiera odporność. Jest znakomitym źródłem witaminy C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • Działa antyoksydacyjnie. Zawiera flawonoidy, polifenole i proantocyjanidyny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i opóźniając procesy starzenia.
  • Wspiera zdrowie serca. Obecność potasu w liczi pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a zawarty w nim błonnik wspiera prawidłowy poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na układ krążenia.
  • Poprawia trawienie. Owoc jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i sprzyja utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit.

Moc liczi w kosmetykach

Jaki smak ma liczi, jak obrać i jeść ten owoc?

Liczi smakuje słodko, delikatnie kwaskowato i bardzo orzeźwiająco, z wyczuwalną kwiatową nutą. Niektórzy opisują jego smak jako połączenie winogron, róży i gruszki. Jest niezwykle soczysty i ma przyjemną, jędrną konsystencję.

Obieranie liczi jest bardzo proste. Należy delikatnie nacisnąć owoc palcami, aż poczuje się, że skórka pęka. Następnie zdejmuje się czerwoną, skórzastą skórkę, która łatwo odchodzi. Pod skórką znajdzie się biały, galaretowaty miąższ, w środku którego znajduje się duża, ciemna pestka. Miękka część owocu jest jadalna. Należy ostrożnie usunąć pestkę przed jedzeniem, ponieważ pestki liczi są trujące i nie nadają się do spożycia.

Liczi można jeść na wiele sposobów. Najprościej – na surowo, jako świeżą przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek owocowych, a także jako składnik deserów, lodów i sorbetów. Jest również doskonałą bazą do orzeźwiających napojów, takich jak sok, lemoniada czy koktajl. W kuchni azjatyckiej bywa używane do potraw mięsnych, nadając im słodko-kwaśny akcent.

Poznaj smak liczi

Czy liczi może być szkodliwe?

Pestki liczi zawierają naturalne toksyny (m.in. hipoglicynę A i MCPG), dlatego nie powinny być spożywane – należy je zawsze usuwać. Miąższ dojrzałych owoców, dostępnych w sprzedaży, jest całkowicie bezpieczny dla zdrowych osób, również dzieci, pod warunkiem że nie jedzą one dużych ilości niedojrzałych owoców na pusty żołądek. Toksyczne działanie może wystąpić tylko w przypadku zjedzenia dużych ilości niedojrzałych owoców lub pestek. Nie ma powodów do obaw przy spożyciu dojrzałych, świeżych owoców bez pestek jako elementu zrównoważonej diety.

Choć reakcje alergiczne są rzadkie, mogą się zdarzyć w postaci swędzenia, wysypki, obrzęku ust, a w skrajnych przypadkach — trudności w oddychaniu.

Pomimo niskiego IG, osoby z cukrzycą powinny spożywać owoce z umiarem, biorąc pod uwagę zawartość naturalnych cukrów.

Czy wiesz, że… połączenie owocu liczi z alkoholem może być bezpieczne, jeśli zachowa się umiar, ale warto uwzględnić wpływ wysokiej zawartości cukru w liczi na metabolizm. Zbyt duża ilość cukru w połączeniu z alkoholem może przyspieszyć wchłanianie alkoholu, co prowadzi do szybszego odczuwania jego efektów. Kluczowe jest kontrolowanie ilości obu składników, aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji.

Ile ma kalorii i jaki indeks glikemiczny?

Liczi to owoc stosunkowo niskokaloryczny i o umiarkowanym indeksie glikemicznym. 100 g zawiera około 66 kcal. Jest to więc zdrowa i lekka przekąska. Indeks glikemiczny wynosi około 50. Jest to wartość umiarkowana, co oznacza, że liczi nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, co czyni go lepszym wyborem niż owoce o wysokim IG. Niemniej jednak, osoby z cukrzycą powinny wciąż monitorować jego spożycie.

Jakich witamin dostarcza liczi?

To bogactwo witamin, a także niektórych minerałów, co czyni go wartościowym dodatkiem do diety.

  • Jest źródłem witaminy C. Już 100 gramów owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ponad 100%. Witamina C to silny antyoksydant, niezbędny dla odporności, produkcji kolagenu i zdrowia skóry.
  • Zawiera m.in. tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3) i foliany (B9). Witaminy te są kluczowe dla metabolizmu energetycznego, funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.
  • Liczi dostarcza również potasu (ważnego dla ciśnienia krwi), miedzi (dla produkcji kolagenu i energii), a także niewielkie ilości magnezu, fosforu i żelaza.

Liczi w kosmetykach – jakie ma właściwości?

Jego ekstrakty są coraz częściej wykorzystywane w kosmetykach ze względu na swoje cenne właściwości antyoksydacyjne, nawilżające i rewitalizujące.

  • Bogactwo polifenoli i witaminy C sprawia, że ekstrakty z liczi skutecznie neutralizują wolne rodniki, chroniąc skórę przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem. Wykorzystywane są w kremach anti-aging, serum rozświetlających czy maseczkach rewitalizujących.
  • Cukry i witaminy zawarte w liczi pomagają w wiązaniu wody w naskórku, zapewniając skórze odpowiednie nawilżenie i miękkość. Znajdziemy je w kremach nawilżających, balsamach do ciała oraz maseczkach intensywnie nawilżających.
  • Dzięki zawartości witaminy C i innych składników, liczi pomaga rozjaśnić skórę, poprawić jej koloryt i nadać zdrowy, promienny wygląd. Jest składnikiem toników rozświetlających, serum wygładzających oraz maseczek bankietowych.
  • Niektóre składniki liczi mogą wykazywać działanie kojące na skórę, redukując drobne podrażnienia. Dzięki temu znajduje zastosowanie w kosmetykach do skóry wrażliwej lub po ekspozycji na słońce.

W kosmetykach stosuje się przede wszystkim ekstrakty z miąższu liczi, a czasem także olejek z nasion (choć mniej powszechnie ze względu na toksyczność pestek, co wymaga szczególnego przetwarzania i oczyszczania, by był bezpieczny do użytku zewnętrznego). Zdarza się, że liście drzewa liczi są również wykorzystywane w ekstraktach ze względu na ich zawartość związków aktywnych.

Bibliografia

  1. Castillo-Olvera, G., Sandoval-Cortes, J., Ascacio-Valdes, J. A., Wong-Paz, J. E., Álvarez-Pérez, O. B., Flores López, M. L., & Aguilar, C. N. (2024). Litchi chinensis: nutritional, functional, and nutraceutical properties. F1000Research. Dostęp 30 czerwca 2025, z: https://fppn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43014-024-00275-z

  2. Health Benefits of Lychee Fruit. (n.d.). WebMD. Dostęp 30 czerwca 2025, z: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-lychee-fruit

  3. The Amazing Benefits Of Lychee Fruit For Your Skin. (n.d.). SkinKraft. Dostęp 30 czerwca 2025, z: https://skinkraft.com/blogs/articles/benefits-of-lychee-for-skin

Czytaj także

Kategorie