Jakie właściwości ma liczi?
Liczi (litchi) to soczysty, słodki i aromatyczny owoc egzotyczny, pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Wyróżnia czerwoną, chropowatą skórką, pod którą kryje się perłowobiały, miąższ i duża, ciemna pestka. Jest nie tylko pyszną przekąską, ale także cennym źródłem witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie.
Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, które wynikają z bogactwa witamin, minerałów i związków bioaktywnych.
- Wspiera odporność. Jest znakomitym źródłem witaminy C, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
- Działa antyoksydacyjnie. Zawiera flawonoidy, polifenole i proantocyjanidyny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i opóźniając procesy starzenia.
- Wspiera zdrowie serca. Obecność potasu w liczi pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a zawarty w nim błonnik wspiera prawidłowy poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na układ krążenia.
- Poprawia trawienie. Owoc jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i sprzyja utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit.