Co to jest matcha i jakie są jej rodzaje?
Matcha to sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii. Jej unikalność wynika ze specyficznego sposobu uprawy i przetwarzania. Na kilka tygodni przed zbiorami krzewy herbaciane są zacieniane, co zwiększa produkcję chlorofilu i aminokwasów, nadając jej intensywny, zielony kolor i słodszy smak. Po zbiorach liście są parowane, suszone i mielone na bardzo drobny proszek.
Wyróżniamy kilka rodzajów matchy, klasyfikowanych głównie ze względu na jakość i zastosowanie.
- Ceremonialna. Jest to odmiana najwyższej jakości. Produkowana jest z najmłodszych, najdelikatniejszych liści. Ma najjaśniejszy, intensywnie zielony kolor, słodki i łagodny smak umami, bez goryczki. Przeznaczona do picia tradycyjnego, np. podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty, przygotowywana z użyciem zestawu do matchy (w tym bambusowej miotełki chasen).
- Premium jest równiez wysokiej jakości, choć uznawana za nieco mniej wykwintną. Ma dobry smak i jest idealna do codziennego picia, zarówno na ciepło, jak i na zimno, często także z mlekiem.
- Kulinarna. Jest to najtańsza odmiana, przeznaczona do wypieków, deserów, smoothies, gdzie jej intensywny smak i kolor mają znaczenie. Może być nieco bardziej gorzka.
Oprócz klasycznej wersji, na rynku pojawiła się również niebieska matcha. Nie jest to jednak prawdziwa herbata, lecz sproszkowany kwiat klitorii ternateńskiej (lub ich mieszanka). Wersja niebieska również ma właściwości prozdrowotne (np. antyoksydacyjne), nie zawiera kofeiny i wyróżnia się pięknym, intensywnie niebieskim kolorem, który zmienia się na fioletowy po dodaniu soku z cytryny.