Prawidłowa dieta kobiety w ciąży powinna opierać na zasadach zdrowego odżywiania.
Jeśli planujesz ciążę lub właśnie odkryłaś, że w niej jesteś:
- spożywaj 5 niewielkich posiłków dziennie, w proporcjach zgodnych z piramidą żywienia;
- jedz produkty pełnoziarniste, jak najmniej przetworzone, różnorodne;
- wykorzystuj różne źródła białka: mięso, jajka, ryby, nasiona roślin strączkowych;
- używaj tłuszczów roślinnych;
- pij dużo niegazowanej wody (ok. 2 litrów);
- ogranicz kawę, mocną herbatę, słodycze;
- wyeliminuj alkohol i fast food;
- ogranicz sól;
- suplementuj kwas foliowy i DHA;
- nie podjadaj.
Ważne! Jeśli jesteś osobą z nadwagą, udaj się do dietetyka, aby pomógł ci ułożyć dietę zapewniającą tobie i dziecku właściwe odżywienie, jednocześnie zapobiegającą gromadzeniu nadmiaru kilogramów, które może być trudno zrzucić po ciąży.
Jeśli spodziewasz się bliźniąt, pamiętaj, że jest większe zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały, zwłaszcza na magnez, witaminą D, cynk, żelazo czy kwas foliowy.
Regularne spożywanie dobrze skomponowanych posiłków:
- zapewnia właściwe odżywienie matki i dziecka;
- zapobiega występowaniu niektórych chorób, np.: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego;
- warunkuje prawidłowy przyrost masy ciała i zapobiega nadwadze po ciąży.
Zapotrzebowanie energetyczne
W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą.
W II trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 360 kcal.
W III trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 475 kcal.
Przyrost masy ciała w ciąży uzależniony jest od indeksu BMI przed ciążą.
Kobiety z BMI poniżej 18,5 powinny przytyć w ciąży 12,5 – 18 kg.
Kobiety z BMI 18,5 – 24,9 powinny przytyć w ciąży 11,5 – 16 kg.
Kobiety z BMI 25 – 29,9 powinny przytyć w ciąży 7 – 11,5 kg.
Kobiety z BMI powyżej 30 powinny przytyć w ciąży 7 – 9 kg.
Na przyrost masy ciała w ciąży składa się waga dziecka, łożyska, wód płodowych, zwiększonej ilości krwi krążącej i płynów w organizmie matki, rosnąca macica, a także konieczne rezerwy na okres laktacji.
Pamiętaj! W ciąży jedz dla dwojga, a nie za dwoje.