Olej kokosowy – z czego się pozyskuje i jakie są rodzaje?
Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu dojrzałych orzechów palmy kokosowej. Jest składnikiem stosowanym szeroko w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Istnieją dwa główne rodzaje: rafinowany i nierafinowany. Ten pierwszy jest oczyszczony, pozbawiony zapachu i smaku, dlatego często nazywany jest olejem kokosowym bezzapachowym. Z kolei nierafinowany zachowuje naturalny aromat i smak owocu oraz część witamin i złożonych związków roślinnych. Proces rafinacji może obniżać zawartość polifenoli i antyoksydantów.
Coraz popularniejszy jest też olej MCT, czyli frakcjonowany bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. kaprylowy i kaprynowy). Jest szybko przyswajany przez organizm, często stosowany jest jako dodatek potraw i do kawy, zwłaszcza w diecie ketogenicznej. Frakcjonowanie polega na oddzieleniu konkretnych kwasów tłuszczowych, co sprawia, że taki olej jest płynny nawet w niskich temperaturach. To właśnie jego forma – w płynie – sprawia, że łatwo się go używa zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.
Jeśli spotykasz się z określeniem olej kokosowy tłoczony na zimno, oznacza to, że nie był poddany działaniu wysokiej temperatury, co pozwala zachować jego wartości odżywcze. Taki produkt uznaje się za zdrowy i wyjątkowo ceniony w kuchni i pielęgnacji.