Owoc ma moc, czyli owoce w kosmetykach

22.03.2022
header

O tym, że owoce świetnie wpływają na cerę, wiedziały już nasze prababcie. Nakładały maseczki z truskawek czy malin, choć przecież nie miały pojęcia o flawonoidach, enzymach, kwasach owocowych czy witaminach. Ich kobiecą intuicję potwierdzają dziś badania naukowe.   Tekst: Karolina Wiktorowicz, Katarzyna Beck-Grodek   

Stwierdzenie: „Jesteś tym, co jesz” odnosi się nie tylko do wpływu, jaki niektóre pokarmy mają na nasz organizm. Okazuje się prawdziwe także w kontekście świadomego, holistycznego dbania o skórę i włosy. Bo właściwa pielęgnacja to taka, która dostarcza skórze i włosom wszystkich niezbędnych składników. Chodzi o emolienty, antyoksydanty, humektanty, witaminy, enzymy, kwasy owocowe, proteiny i peptydy.

Dobrze zbilansowana dieta zmienia się w zależności od pory roku i dostępności sezonowych produktów. Latem stawiamy na produkty lżejsze, które uzupełniają niedobory wody i minerałów traconych wraz z potem. Zimą przeciwnie – szukamy składników wysokoenergetycznych i rozgrzewających przypraw. Pomagają nam one rekompensować straty energii, którą organizm zużywa, by ogrzać się od środka.

Podobnie jest z pielęgnacją – nie ma jednej idealnej, którą da się dobrać raz na zawsze. Jak zatem skomponować zbilansowaną „dietę” dla cery? Z pomocą mogą nam przyjść owoce – dzięki nim nasza pielęgnacja będzie pełna kolorów, drogocennych składników oraz smakowitych, energetycznych aromatów.

Owoce są bogatym źródłem składników biologicznie czynnych, swoją budową zbliżonych do związków występujących w ludzkim organizmie. Właśnie dlatego ich moc jest dziś szeroko wykorzystywana w kosmetyce.

Jakie substancje aktywne znajdziemy w owocach?

Witaminy

Każdy wie, że owoce są pełne witamin. Do najistotniejszych z punktu widzenia kosmetologii należą witaminy A, C i E, które są znakomitymi antyoksydantami, chronią skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, stymulują syntezę kolagenu oraz regulują podziały komórkowe. Ponadto opóźniają proces starzenia się skóry, a także chronią i wzmacniają włosy i paznokcie.

Enzymy owocowe

Substancje, które przyspieszają reakcje chemiczne, jednocześnie im nie ulegając. Delikatnie rozpuszczają martwe komórki naskórka, pozostawiając skórę odświeżoną, gładką i rozświetloną, bez efektu podrażnienia. Najpopularniejszymi w kosmetykach substancjami należącymi do tej grupy są papaina pozyskiwana z owoców papai oraz bromelaina – z miąższu ananasa.

Kwasy owocowe

Grupa kwasów organicznych występująca w przyrodzie nie tylko w owocach, ale również w trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. Do tych pozyskiwanych z owoców zaliczamy:

  • kwas cytrynowy (najczęściej z cytryn i ananasów)
  • kwas jabłkowy (m.in. z jabłek, agrestu czy winogron)
  • kwas winowy (występuje w winogronach i winie)

Rozluźniają one połączenia wierzchnich komórek naskórka i ułatwiają jego złuszczanie. Dzięki temu stymulują procesy odnowy komórkowej głębszych warstw skóry, zwiększają syntezę kolagenu i elastyny, pozostawiają skórę gładką i jędrną, pełną naturalnego blasku. Normalizują również pracę gruczołów łojowych oraz niwelują niedoskonałości cery.

Flawonoidy

Naturalne związki roślinne spełniające funkcje barwników. Najczęściej są żółte i pomarańczowe (flawony, flawonole), niebieskofioletowe (antocyjany), rzadziej bezbarwne czy kremowobiałe (katechiny). Są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie i występują nie tylko w owocach, ale także w warzywach i ziołach. Słyną z właściwości antyoksydacyjnych i chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, co przejawia się m.in. w działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne.

Karotenoidy

Grupa barwników szeroko rozpowszechnionych w naturze – można je spotkać w owocach (m.in. moreli i rokitnika) o żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie. Są świetnymi antyoksydantami, stymulują fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, wykazują też silne działanie hamujące wobec kolagenazy i elastazy (enzymów odpowiedzialnych za degradację włókien kolagenowych i elastynowych). Dzięki temu chronią skórę przed utratą jędrności i przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Zmniejszają również wielkość melanocytów (komórek wytwarzających i magazynujących pigment skóry) oraz regulują ilość melaniny w skórze, przez co przyczyniają się do zahamowania procesu powstawania przebarwień.

Garbniki

Grupa związków zwanych również taninami, znanych z gorzko-cierpkiego smaku. Występują w korze, liściach i owocach. Największe ich stężenie znajduje się w korze dębowej, spotkamy je również w czarnych porzeczkach, czarnych borówkach oraz liściach malin, jeżyn i poziomek. Garbniki działają ściągająco, antybakteryjnie, pomagają walczyć z nadmierną potliwością, łagodzą podrażnienia oraz uczucie swędzenia i pieczenia skóry.

Zdjęcie

Produkty

Pielęgnacyjne właściwości owoców

PO PIERWSZE - SKÓRKA CYTRUSÓW

  • Olejki eteryczne (cytrusowe),

takie jak np. cytrynowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, mandarynkowy. Otrzymuje się je głównie mechanicznie, poprzez wytłaczanie skórek świeżych cytrusów. W kosmetyce – ze względu na właściwości antyseptyczne i sebostatyczne (normujące wydzielanie sebum) – są polecane głównie do skóry tłustej i trądzikowej. Dodatkowo rozjaśniają i dodają blasku poszarzałej cerze oraz pobudzają mikrokrążenie, dlatego chętnie stosowane są w produktach antycellulitowych i przeciwstarzeniowych. Mają także znaczenie w aromaterapii – działają energetyzująco, łagodzą stres i napięcie nerwowe.

  • Hydrolaty,

czyli wody roślinne – powstają w procesie destylacji z parą wodną naowocni, czyli skórek (hydrolat cytrynowy) lub kwiatów (hydrolat neroli z kwiatów gorzkiej pomarańczy); zawierają śladowe ilości olejku eterycznego. Hydrolaty to bogactwo cennych substancji roślinnych, m.in. bioflawonoidów. Wzmacniają, nawilżają i tonizują skórę, przywracając jej naturalne pH. Świetnie sprawdzą się także jako płukanki do włosów czy wcierki do masażu skóry głowy. Można je stosować zamiast odświeżającej mgiełki w upalne dni, a także podczas robienia maseczek – doskonale nadają się do rozdrabniania glinek

PO DRUGIE - MIĄŻSZ

  • Ekstrakty owocowe

Słowo pochodzi z łacińskiego extractum, które oznacza „coś, co zostało wyciągnięte”. Wyodrębnia się je z owoców w procesie ekstrakcji przy użyciu odpowiednio dobranego rozpuszczalnika. Podczas takiego procesu do wyciągu przechodzą substancje czynne zawarte w roślinie. Mogą one mieć konsystencję płynną (soki, ekstrakty wodne i olejowe) lub proszkową (ekstrakty suche). Stanowią cenne źródło polifenoli, flawonoidów, witamin i wielu innych substancji odżywczych o zbawiennym wpływie na naszą skórę i włosy.

PO TRZECIE - PESTKI I NASIONA

  • Oleje roślinne

To ciekłe tłuszcze otrzymywane głównie z pestek, nasion i owoców. Zbudowane są z glicerolu i kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Największą wartość biologiczną będą miały oleje tłoczone na zimno i nierafinowane oraz bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9). Są jednym z bazowych surowców stosowanych w kosmetyce – natłuszczają i chronią skórę przez utratą wody. To także substancje aktywnie czynne, które transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz fosfolipidy, hormony, związki sterydowe i barwniki roślinne.

  • Drobiny peelingujące

Rozdrobnione pestki i nasiona owoców służą jako ścierniwo w peelingach. Pozyskuje się je m.in. z nasion czarnej porzeczki, malin, truskawek, pesteczek jagód. Mechanicznie złuszczają martwy naskórek i pobudzają skórę do regeneracji, a także dostarczają jej dodatkową porcję składników odżywczych, np. kwasów owocowych, witamin i antocyjanów.

 

Artykuł pochodzi z magazynu SKARB - LATO 2020