Stwierdzenie: „Jesteś tym, co jesz” odnosi się nie tylko do wpływu, jaki niektóre pokarmy mają na nasz organizm. Okazuje się prawdziwe także w kontekście świadomego, holistycznego dbania o skórę i włosy. Bo właściwa pielęgnacja to taka, która dostarcza skórze i włosom wszystkich niezbędnych składników. Chodzi o emolienty, antyoksydanty, humektanty, witaminy, enzymy, kwasy owocowe, proteiny i peptydy.
Dobrze zbilansowana dieta zmienia się w zależności od pory roku i dostępności sezonowych produktów. Latem stawiamy na produkty lżejsze, które uzupełniają niedobory wody i minerałów traconych wraz z potem. Zimą przeciwnie – szukamy składników wysokoenergetycznych i rozgrzewających przypraw. Pomagają nam one rekompensować straty energii, którą organizm zużywa, by ogrzać się od środka.
Podobnie jest z pielęgnacją – nie ma jednej idealnej, którą da się dobrać raz na zawsze. Jak zatem skomponować zbilansowaną „dietę” dla cery? Z pomocą mogą nam przyjść owoce – dzięki nim nasza pielęgnacja będzie pełna kolorów, drogocennych składników oraz smakowitych, energetycznych aromatów.
Owoce są bogatym źródłem składników biologicznie czynnych, swoją budową zbliżonych do związków występujących w ludzkim organizmie. Właśnie dlatego ich moc jest dziś szeroko wykorzystywana w kosmetyce.
Jakie substancje aktywne znajdziemy w owocach?
Witaminy
Każdy wie, że owoce są pełne witamin. Do najistotniejszych z punktu widzenia kosmetologii należą witaminy A, C i E, które są znakomitymi antyoksydantami, chronią skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, stymulują syntezę kolagenu oraz regulują podziały komórkowe. Ponadto opóźniają proces starzenia się skóry, a także chronią i wzmacniają włosy i paznokcie.
Enzymy owocowe
Substancje, które przyspieszają reakcje chemiczne, jednocześnie im nie ulegając. Delikatnie rozpuszczają martwe komórki naskórka, pozostawiając skórę odświeżoną, gładką i rozświetloną, bez efektu podrażnienia. Najpopularniejszymi w kosmetykach substancjami należącymi do tej grupy są papaina pozyskiwana z owoców papai oraz bromelaina – z miąższu ananasa.
Kwasy owocowe
Grupa kwasów organicznych występująca w przyrodzie nie tylko w owocach, ale również w trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. Do tych pozyskiwanych z owoców zaliczamy:
- kwas cytrynowy (najczęściej z cytryn i ananasów)
- kwas jabłkowy (m.in. z jabłek, agrestu czy winogron)
- kwas winowy (występuje w winogronach i winie)
Rozluźniają one połączenia wierzchnich komórek naskórka i ułatwiają jego złuszczanie. Dzięki temu stymulują procesy odnowy komórkowej głębszych warstw skóry, zwiększają syntezę kolagenu i elastyny, pozostawiają skórę gładką i jędrną, pełną naturalnego blasku. Normalizują również pracę gruczołów łojowych oraz niwelują niedoskonałości cery.
Flawonoidy
Naturalne związki roślinne spełniające funkcje barwników. Najczęściej są żółte i pomarańczowe (flawony, flawonole), niebieskofioletowe (antocyjany), rzadziej bezbarwne czy kremowobiałe (katechiny). Są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie i występują nie tylko w owocach, ale także w warzywach i ziołach. Słyną z właściwości antyoksydacyjnych i chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, co przejawia się m.in. w działaniu uszczelniającym naczynia krwionośne.
Karotenoidy
Grupa barwników szeroko rozpowszechnionych w naturze – można je spotkać w owocach (m.in. moreli i rokitnika) o żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie. Są świetnymi antyoksydantami, stymulują fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, wykazują też silne działanie hamujące wobec kolagenazy i elastazy (enzymów odpowiedzialnych za degradację włókien kolagenowych i elastynowych). Dzięki temu chronią skórę przed utratą jędrności i przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Zmniejszają również wielkość melanocytów (komórek wytwarzających i magazynujących pigment skóry) oraz regulują ilość melaniny w skórze, przez co przyczyniają się do zahamowania procesu powstawania przebarwień.
Garbniki
Grupa związków zwanych również taninami, znanych z gorzko-cierpkiego smaku. Występują w korze, liściach i owocach. Największe ich stężenie znajduje się w korze dębowej, spotkamy je również w czarnych porzeczkach, czarnych borówkach oraz liściach malin, jeżyn i poziomek. Garbniki działają ściągająco, antybakteryjnie, pomagają walczyć z nadmierną potliwością, łagodzą podrażnienia oraz uczucie swędzenia i pieczenia skóry.