Jakie właściwości zdrowotne mają pistacje i na co są dobre?
Pistacje to jedne z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych orzechów na świecie, cenione za swój wyjątkowy, słodko-słony smak i charakterystyczny zielony kolor. Dostępne w formie solonych lub niesolonych, a także prażonych, są nie tylko pyszną przekąską, ale i prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych.
- Wspierają serce i układ krążenia. Bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik i przeciwutleniacze, pomagają obniżać „zły” cholesterol LDL i trójglicerydy, co wspiera układ krążenia i zmniejsza ryzyko chorób serca.
- Są antyoksydantami. Zawierają luteinę, zeaksantynę, tokoferole i polifenole. Te przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami, wspierając odporność i działając przeciwstarzeniowo. Luteina i zeaksantyna są też kluczowe dla zdrowia oczu.
- Mają niski indeks glikemiczny oraz dużo błonnika i białka, co pomaga stabilizować poziom cukru. Jeżeli są spożywane z umiarem, okażą się odpowiednią przekąską dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
- Wspomagają pracę układu pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika wspiera prawidłową pracę jelit, reguluje wypróżnienia i dba o zdrową mikroflorę.
- Wpływają na zdrowie mężczyzn. Dzięki argininie, prekursorowi tlenku azotu, pistacje mogą wspierać przepływ krwi, co bywa kojarzone z pozytywnym wpływem na erekcję (brak jednoznacznego potwierdzenia naukowego).
- Wspierają układ nerwowy. Dostarczają witamin z grupy B, magnezu i potasu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.